Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kolapsov stále neubúda, záchranári majú o prácu postarané

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Extrémne teplo sa v piatok podpísalo pod kolaps 93 ľudí, v nemocnici skončilo spolu 50 ľudí. Ako ďalej informoval hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel, najviac ľudí, 19, skolabovalo v Bratislavskom kraji. Z celkového počtu skolabovalo 46 žien a 45 mužov. Záchranári pomáhali aj dvom deťom.

V pondelok, kedy začali Slovensko sužovať horúčavy, skolabovalo 140 ľudí, najmenej postihnutých evidovali záchranári vo štvrtok, kedy o pomoc požiadalo 89 ľudí s kolapsom. Doposiaľ potrápili horúčavy najviac ľudí v Košickom kraji. 

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre juhozápad krajiny teplotnú výstrahu prvého stupňa. Od obeda do večerných hodín sa horúčavy môžu vyšplhať až do 35 stupňov Celzia. V nedeľu a pondelok už výstrahy platia pre celé Slovensko. V nedeľu 28. júla sa ľudia v južných a západných okresoch musia pripraviť na extrémne horúčavy, pre ktoré SHMÚ vydal výstrahu druhého stupňa.

Očakáva sa, že maximálna teplota dosiahne počas dňa minimálne 35 až 38 stupňov Celzia. Druhý stupeň platí aj pre pondelok 29. júla, tentoraz horúčavy zasiahnu celý juhozápad a juh krajiny. V niektorých lokalitách môže teplota vzduchu dosiahnuť až 39 stupňov Celzia. Pre zvyšok Slovenska platí výstražný prvý stupeň. SHMÚ upozorňuje, že takéto vysoké teploty môžu vážne ohroziť zdravie a tiež môžu spôsobovať požiare.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu