Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Cez víkend nás čaká horúce peklo: Budeme sa topiť pri 38 stupňoch!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ataddict.com)

BRATISLAVA - Ak si myslíte, že si v nasledujúcich dňoch oddýchnete od horúčav, ktoré kvária Slovensko už viac ako týždeň, mýlite sa. To najhoršie ešte len príde. Predpoveď Slovenského hydrometeorologického ústavu totiž hovorí, že cez víkend sa teploty vyšplhajú až takmer k štyridsiatke.

Dnes - jasno až polooblačno. Popoludní ojedinele prehánky a búrky, najmä v horských oblastiach stredného a východného Slovenska. Najvyššia denná teplota 25 až 30, v južnej polovici západného a stredného Slovenska okolo 32 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 19 stupňov. Slabý až mierny premenlivý vietor do 5 m/s.

Sobota - na naše územie začne prúdiť tropický vzduch. Bude jasno až polooblačno. Popoludní, najmä v horských oblastiach, ojedinele prehánky. Nočná teplota 18 až 13 stupňov, v dolinách a kotlinách okolo 11. Denná teplota 30 až 35, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 28 stupňov Slabý premenlivý vietor.

Nedeľa - vplyvom pokračovanie prílevu tropického vzduchu teploty ešte porastú. V noci dosiahnu 18 až 13 stupňov, na juhozápade okolo 20. Cez deň sa vyšplhajú na 33 až 38, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 31. Inak bude jasno alebo len malá oblačnosť. Slabý vietor južných smerov.

SHMÚ vydala v súvislosti s extrémnymi horúčavami výstrahu prvého stupňa, ktorá platí v sobotu pre územie celého Slovenska. Na nedeľu vydal výstrahu prvého stupňa pre Prešovský a Žilinský kraj a výstrahu druhého stupňa pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky Nitriansky a Trnavský kraj.

Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu nie je v tomto ročnom období a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká, najmä u detí a starších ľudí.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu