Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Hasiči varujú: Počas horúčav v otvorenej prírode nezakladajte ohne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Hasiči vyzývajú občanov, aby počas horúceho počasia v otvorenej prírode negrilovali a nezakladali ohne. Pripomínajú, že až dve tretiny požiarov vznikne na Slovensku v dôsledku nedbanlivosti a neopatrnosti.

Vzhľadom na túto skutočnosť i na fakt, že v horúcom počasí sa zvyšuje riziko vzniku požiarov, Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) vyzýva verejnosť, aby v prírode nepoužívali otvorené zdroje ohňa a oheň zakladali len na vymedzených miestach s dostatočným odstupom od okraja lesa (minimálne 50 metrov).

" V prípade založenia ohňa je potrebné, aby bol stále pod dozorom," upozornila hovorkyňa HaZZ Silvia Jančovičová. "Ohnisko je potrebné vždy na konci uhasiť vodou, prípadne zasypať pieskom," dodala.

Hasiči takisto nabádajú na opatrné používanie a skladovanie propán-butánových alebo liehových varičov i na obozretnú manipuláciu s horľavými kvapalinami. "Pri vysokých teplotách dochádza k odparovaniu kvapaliny do okolia a tým rastie riziko vznietenia alebo výbuchu," vysvetlila Jančovičová.

Dodala, že počas dní poznamenaných vysokými teplotami vzduchu by sa takisto nemali v automobile nechávať zapaľovač, mobilný telefón, notebook či tablet.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu