Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šikanu zastavila až psychologička!

Ak sa vaše dieťa začne báť chodiť do školy, hoci predtým ju malo rado, zisťujte, či nie je šikanované.
Ak sa vaše dieťa začne báť chodiť do školy, hoci predtým ju malo rado, zisťujte, či nie je šikanované.

BRATISLAVA – Až Jakubova smrť dostala na povrch zlo, ktoré sa šíri v našich školách. Vyšlo najavo, že deti bývajú v čase vyučovania neraz vystavované šikanovaniu, násilnému správaniu a agresivite. Našťastie, nie vždy sa takéto neľudské správanie končí tragédiou ako v Jakubovom prípade.

„Reagujem na výzvu Šikana v školách,“ napísala do redakcie Nového Času čitateľka Mária. „Minulý školský rok 2005/2006 som riešila prípad šikanovania mojej dcéry, ktorú trýznila spolužiačka. Bola o štyri roky staršia, lebo sa jej podarilo štyrikrát prepadnúť. Začalo sa to tým, že dcéra nechcela chodiť do školy. Najprv si vymýšľala, že ju bolí hlava, brucho a stále niečo iné.

Postupne som jej prestala veriť. Dcéra nakoniec priznala, že sa bojí spolužiačky. Povedala, že aj všetky stratené veci a peniaze jej pobrala ona. Informovala som o tom triednu učiteľku. Tá si ma však vypočula a to bolo všetko. Nič sa neriešilo, až kým spolužiačka nezaútočila na dcéru fyzicky. Telefonovala som riaditeľke, ale tá sa od problému držala v ústraní. V zúfalstve som zatelefonovala do pedagogicko-psychologickej poradne, kde ma okamžite objednali na pohovor.

Po začatí konania zo strany psychologičky a návštev v škole sa začalo o probléme hovoriť medzi deťmi aj rodičmi na mimoriadnom združení. Rodičia útočníčky, samozrejme, školu ignorujú. Podstatné však bolo, že dozor cez prestávky viac sledoval deti a ich správanie. Spolužiačka bola nakoniec preložená do osobitnej školy. „Moja dcéra už chodí do školy bez strachu a zlepšil sa jej aj prospech,“ dodala šťastná matka.

Odstránia školskú šikanu kamery a uniformy?


Odborníci sa zhodujú, že vykoreniť šikanovanie nie je jednoduché, pretože obeť má pocit poníženia a je odkázaná na pomoc. „Najdôležitejšia je všímavosť učiteľov a rodičov a ich ochota miešať sa do problémov detí,“ zdôrazňuje psychologička Ľubica Tománková. Šikanované dieťa chodí zo školy často uplakané, stráni sa ľudí a uzatvára sa do seba. Nezriedka sa začnú z domu strácať veci a peniaze. Ak dospelí zaregistrujú podobné správanie dieťaťa, treba situáciu okamžite riešiť a informovať učiteľa alebo psychológa.

Proti šikanovaniu niektoré školy bojujú veľmi aktívne. Kvôli tomu, aby zmizli medzi deťmi sociálne rozdiely, uvažujú na základných školách v Trenčíne o zavedení povinného nosenia uniforiem. Mladším deťom sa nápad páči, no starší žiaci sa búria. Nechcú vyzerať rovnako. V Spišskej Novej Vsi a v Slovenskej Ľupči zasa nainštalovali do tried a šatní kamerový systém. Vďaka kamerám sa vraj žiaci prestali biť a poklesol i počet krádeží. Psychológovia sú však k podobným novinkám rezervovanejší. Podľa nich to agresívne typy od násilného správania neodradí. Takí žiaci si dôvod na šikanovanie nájdu vždy a zastretie majetkových rozdielov uniformami či monitorovanie kamerami im môžu šikanovanie len oddialiť.

Mnohí rodičia už o šikane na školách prehovorili... Zastavme šikanu!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu