Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Toto je výsledok najhororovejšej dovolenky minulej sezóny: Vysoké pokuty pre cestovky!

(foto: Kamil Čabala) Zobraziť galériu (5)
(foto: Kamil Čabala) (Zdroj: Tip čitateľa, Kamil Čabala)

BRATISLAVA - Viacerí z vás si ešte pamätajú na minuloročnú dovolenku hrôzy, ktorú zažili Slováci v Tunisku. Špinavé more, nestráviteľné jedlo, zúfalo zničené zariadenie hotela, nefunkčná klimatizácia, mačacie výkaly, šváby či mravce znepríjemňovali hosťom pobyt tak veľmi, že podali podnet na Slovenskú obchodnú inšpekciu. Ústredný inšpektorát koncom mája a začiatkom júna rozhodol o odvolaní cestoviek a priznal im pokuty v desaťtisícovej výške.

„Pomedzi stoly behajú mačky a nad hlavou Vám lieta vták (vrabec), na chodbe je bežne vidieť švába. Špinavá pláž a neprístupné more, zlá strava a služby hotela na úrovni 3 hviezdičiek,“ popísal situáciu pred rokom pre Topky Kamil, ktorý bol na ultra all inclusive dovolenke v hoteli Almapura v tuniskej Djerbe s manželkou a ďalšími približne 90 Slovákmi.

Okrem otrasných podmienok zaujímavosťou malo byť aj to, že hotel Almapura, ktorý sa pýšil piatimi hviezdičkami, kedysi niesol úplne iné meno. Zmena z Alkantara Thalassa vraj nastala po tom, čo si získal povesť ubytovania s hroznými podmienkami, a takto vraj chceli zamaskovať jeho krach.

Cestovské kancelárie, ktoré zájazd sprostredkovali, síce tvrdili, že situácia sa mení k lepšiemu, ale aj tak prišlo k stornovaniu ďalších pobytov od zákazníkov, ktorí mali obavy, že dopadnú podobne. Nepomohla ani ponúkaná kompenzácia vo forme zľavy a posuny termínov.

(foto: Kamil Čabala)
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa, Kamil Čabala)

(foto: Kamil Čabala)
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa, Kamil Čabala)

Navyše nespokojní a sklamaní klienti podali priamo z destinácie hromadnú reklamáciu, v ktorej poukazovali na to, že "hotel nespĺňa úroveň 5 hviezdičiek; neboli spokojní s úrovňou jedla; mačkami pohybujúcimi sa aj v hlavnej reštaurácii, dokonca po stoloch; zaznamenali rôzny hmyz vyskytujúci sa v priestoroch hotela a izieb; lietajúce vrabce v jedálni; nespustenú klimatizáciu; nedostatočne dodržiavanú čistotu v celom areáli; používanie opotrebovaných uterákov a čiastočne obitého kuchynského riadu; neustály nedostatok príborov; neupravenú pláž so zapáchajúcimi kopami biologického odpadu (riasy, konský a ťaví trus)."

Podľa nich im pobyt ďalej znepríjemňoval aj absolútne nevhodný prístup k moru, polámané a špinavé ležadlá, naplaveniny rias a navyše chýbali sľubovaní slovenskí animátori. Na tieto nedostatky sa preto inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie zamerali pri osobnej kontrole v Tunisku a v mnohých bodoch dali výletníkom za pravdu.

Na základe ďalších podkladov, zistení a foto a videodokumentácie od klientov, dospeli k záveru, že došlo k porušeniu zákona o ochrane spotrebiteľa a začalo sa správne konanie, ktorého výsledkom bola vysoká pokuta pre cestovné kancelárie. Tie sa síce odvolali, ale Ústredný inšpektorát SOI v Bratislave nedávno napadnuté rozhodnutie iba nepatrne pozmenil a znížil výšku pokút, ktoré sa však aj tak vyšplhali na vyše 10 tisíc eur.

"Keďže inšpektormi SOI boli preukázateľne zistené nedostatky a porušenie povinností stanovených zákonom o ochrane spotrebiteľa, odvolací orgán je toho názoru, že uloženie pokuty bolo plne v súlade s danou právnou úpravou. Odvolací orgán však z dôvodov uvedených vyššie v druhostupňovom rozhodnutí upustil od sankcionovania za nekalú obchodnú praktiku spočívajúcu v uvedení nesprávneho názvu hotela vo oficiálnom vyhlásení," uviedol vo svojom stanovisku Ústredný inšpektorát.

Vyrubenú pokutu musia cestovky zaplatiť do 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia, inak im hrozí jej vymáhanie. Majú však ešte možnosť obrátiť sa na súd.

(foto: Kamil Čabala)
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa, Kamil Čabala)

(foto: Kamil Čabala)
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa, Kamil Čabala)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu