Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Letnú dovolenkovú sezónu poznačili nepokoje aj krachy cestoviek

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Uplynulú letnú turistickú sezónu poznačili nepokoje v niektorých krajinách, ale aj krachy dvoch cestovných kancelárií.

„Tohtoročnú sezónu charakterizovali tri negatívne faktory a jeden pozitívny,“ vyhlásil na dnešnej tlačovej besede minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. „V prvom rade to bolo zhoršenie bezpečnostnej situácie v tradičných destináciách, ako je Egypt, Tunisko, ale aj štrajky a nepokoje v obľúbenej destinácii, ako je Grécko,“ povedal.

Druhým negatívnym faktorom bol podľa jeho slov krach dvoch pomerne etablovaných cestovných kancelárií. „Tretím bolo, že sme sa prvýkrát stretli zoči-voči fenoménu terorizmu a prvýkrát naši občania, konkrétne naši horolezci, sa stali obeťou teroristického útoku,“ dodal Lajčák. Pozitívom bolo podľa neho vstup Chorvátska do EÚ.

Slovenský rezort diplomacie vydal počas tohtoročnej letnej sezóny 64 cestovných odporúčaní a viac ako 1 700 náhradných cestovných dokladov, teda dokumentov, ktoré umožňujú návrat domov po strate alebo odcudzení dokladov. V zahraničí zomrelo pritom 244 Slovákov, najviac v Českej republike, ďalej Maďarsku a Chorvátsku.

Za hranicami sa zranilo 167 ľudí, najviac v Chorvátsku, Taliansku a Rakúsku. Trestnej činnosti v zahraničí sa toto leto dopustilo 487 našich občanov, najčastejšie vo Veľkej Británii. Naopak, 250 Slovákov sa stalo v cudzine obeťou trestnej činnosti.

Podľa šéfa rezortu diplomacie Lajčáka ciest do zahraničia stále pribúda. „Vo všeobecnosti platí pokračujúci trend zvyšovania počtu ciest našich občanov, tak organizovaných ako aj individuálnych,“ skonštatoval. „Čoraz viac naši občania cestujú do krajín, ktoré možno označiť ako exotické, a nezriedka aj ako nebezpečné,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu