Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prvé informácie z vyšetrovania smrti nášho vojaka: Zranený bojuje o život!

Robert Fico a Martin Glváč navštívili zranených slovenských vojakov v Kandaháre. Zobraziť galériu (2)
Robert Fico a Martin Glváč navštívili zranených slovenských vojakov v Kandaháre. (Zdroj: Ozbrojené sily SR)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany zverejnilo prvé oficiálne detaily o priebehu útoku na našich vojakov v Afganistane. Poprelo prvotné informácie o tom, že Afganský vojak strieľal na našich z Kalašnikova. Údajne mal použiť americký guľomet. Obaja ťažko zranení Slováci sú v tejto chvíli už v americkej vojenskej nemocnici v Nemecku, kam ich previezlo lietadlo priamo z Kandaháru.

Vojak, ktorý pri incidente utrpel priestrel hrudníka, je pri vedomí a komunikuje. Jeho kamarát, ktorého útočník zasiahol do hlavy, je stále v umelom spánku. Podľa posledných informácií sa jeho stav skomplikoval a má opuch mozgu. Obaja vojaci sa momentálne nachádzajú vo vojenskej nemocnici pri meste Landstuhle, neďaleko leteckej základne Ramstein. "Zdravotnícke centrum pri Landstuhle je najväčšou vojenskou nemocnicou americkej armády, ktorú majú v zahraničí. Toto špičkové zariadenie poskytuje najvyššiu úroveň zdravotníckej starostlivosti hlavne pre vojakov zranených v operáciách v Iraku a Afganistane," informovali na svojej webstránke Ozbrojené sily SR.

Robert Fico a Martin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Ozbrojené sily SR)

Robert Fico a Martin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Ozbrojené sily SR)

Oboch vojakov do Ramsteinu priamo z Kandaháru previezlo lietadlo C-17, špeciálne upravené na prevoz zranených. V americkej vojenskej nemocnici sa obaja vojaci podrobia ďalším lekárskym zákrokom a budú tam hospitalizovaní dovtedy, kým ich zdravotný stav neumožní prevoz na Slovensko.

Mal strážiť letisko, začal vraždiť

Ozbrojené sily medzitým zverejnili aj oficiálne informácie z priebehu incidentu. Slovenskí vojaci prehliadali priestory základne v rámci nácviku Tímu rýchlej reakcie. "V čase incidentu boli na mieste prítomní aj slovenskí príslušníci jednotky medzinárondej vojenskej polície. Časť príslušníkov strážnej jednotky bola v automobiloch a časť v ich blízkom okolí. Zasiahnutí boli vojaci, ktorí stáli pri vozidlách, aj vojaci sediaci v automobiloch," informovalo ministerstvo obrany. Hoci prvotné správy hovorili o tom, že Afganec strieľal zo samopalu Kalašnikov, podľa doplnených informácií z rezortu obrany použil americký guľomet. Vojak mal na veži službu, mal za úlohu strážiť letisko. Slovenskí vojaci opätovali paľbu a časť z nich odťahovala ranených za betónové bariéry.

Zelený na modrých

Útok spojeneckého vojaka na sily NATO sa v anglickej terminológií nazýva výrazom "green on blue", teda zelený na modrých. Názov tohto útoku vyplýva z farebného značenia na mapách, ktoré je dlhodobo zaužívané v NATO. Koaličné sily do máp zakresľujú modrou farmou, spojenecké sily zelenou. Pri tomto útoku teda akoby útočil "spojenec" na koaličnú jednotku. Utorkový útok na Slovákov objasňuje vyšetrovací tím operácie ISAF spolu so slovenským tímom, ktorý sa v stredu presunul z Bratislavy na miesto incidentu do Afganistanu. "Na otázky týkajúce sa vyšetrovania je ešte predčasné odpovedať. Proces stále prebieha. O výsledkoch vyšetrovania budeme včas informovať," uviedol hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu