Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Smutný návrat zabitého vojaka Daniela (†35): Plačúca rodina prevzala rakvu!

Telo zabitého vojaka už je na Slovensku Zobraziť galériu (8)
Telo zabitého vojaka už je na Slovensku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/KANDAHÁR - Vládny špeciál aj s telom čatára Daniela Kavuliaka, ktorý zahynul v utorok pri teroristickom útoku na slovenskú jednotku v afganskom Kandaháre, pristál včera krátko pred 20. hodinou v Bratislave. Priamo na letisku si rakvu s telom pri smútočnom ceremoniáli prevzala jeho rodina, ktorá sa priamo na letisku neubránila slzám.

"Je mi ľúto, čo sa stalo. Vláda a ministerstvo obrany urobia všetko na podporu rodiny, aby aspoň v rámci možností, ktoré existujú, boli zmiernené dopady tejto tragickej udalosti," uviedol po prílete premiér Robert Fico.

Počas včerajšieho dňa navštívil v Afganistane miesto útoku. Ani táto udalosť, pri ktorej prišiel o život jeden slovenský vojak a ďalší šiesti boli zranení, podľa neho nezmení nič na postoji vlády v boji proti terorizmu, ani na účasti našich vojakov na medzinárodnej misii ISAF.

"Naši vojaci tu robia veľmi dobrú robotu. Nič nezmeníme na našom prístupe v boji proti terorizmu. Vláda SR v spolupráci s inými krajinami bude ďalej pokračovať v odstraňovaní terorizmu, pretože to nie je cesta, ako riešiť politické otázky," zdôraznil predseda vlády ešte v Afganistane.

Zranení vojaci sú v Ramsteine

Podľa najnovších informácií budú obaja ťažko zranení vojaci prevezení do Nemecka. "Očakávame ich prevoz v krátkom čase do Nemecka, do najlepšej nemocnice, kde sa budú o nich starať a ja verím, že sa z týchto zranení dokážu dostať," uviedol po prílete z Afganistanu Fico. Oboch ťažko zranených Slovákov previezlo americké lietadlo C-17 na leteckú základňu Ramstein v Nemecku. Jeden z vojakov je stále v umelom spánku. „Je to najvyššia úroveň zdravotníckej starostlivosti, akú dokážeme v tejto situácii zariadiť. Verím, že sa skoro zotavia,“ povedal minister obrany Martin Glváč.

Podľa toho, čo sa na mieste dozvedel, Robert Fico priblížil celý incident. "Zo strážnej veže, bez akéhokoľvek varovania, niekoľko presne mierených výstrelov. Nebola žiadna šanca na ochranu v tom okamihu," vysvetlil s tým, že je mu celej udalosti veľmi ľúto.

Minister obrany Martin Glváč potvrdil už skoršie informácie, že útočníkom bol terorista, infiltrovaný ako príslušník do afganských armádnych síl. "Podľa našich informácií bol spacifikovaný samotnými Afgancami v spolupráci s Američanmi, je zadržaný a bude prebiehať klasické vyšetrovanie, aj za účasti príslušníkov našich ozbrojených síl," avizoval minister.

Na vojenskej základni v Kandaháre navštívil Fico v miestnej nemocnici dvoch ťažko zranených a tiež tábor slovenského kontingentu, kde sa podpísal do kondolenčnej knihy venovanej zabitému čatárovi Danielovi Kavuliakovi.

Následne sa zúčastnil na slávnostnej ceremónii, pri ktorej s vojenskými poctami naložili rakvu so zosnulým do vládneho špeciálu, s ktorým sa následne celá delegácia vrátila na Slovensko. Štyria ľahko zranení vojaci zostávajú naďalej v Afganistane.

Príslušník afganskej armády spustil v utorok (9.7.) streľbu na skupinu slovenských vojakov zo strážnej veže. Jeden z nich zomrel, dvaja utrpeli ťažké a štyria ľahké zranenia. K incidentu došlo o 9.45 h nášho času pri cvičení.

"Tento terorista bol na strážnej veži, ktorá chránila civilné letisko a bola v perimetri našej jednotky, ktorá cvičila," povedal ešte v utorok Glváč. Podľa informácií išlo o skupinu asi 12 slovenských vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu