Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Prieskum odhalil: Slovenky sa pri pohlavnom styku chránia nedostatočne

BRATISLAVA – Sexuálna štatistika na Slovensku priniesla prekvapivé výsledky: V roku 2011 pripadalo na sto narodených detí devätnásť indukovaných interupcií (19,3 percenta), v niektorých okresoch SR až alarmujúcich 57,2 percenta. Pri súčasnom životnom štýle dochádza čoraz častejšie k pošmyknutiu sa a k tomu spojeným následkom. Napriek tomu Slovenky v používaní antikoncepcie zaostávajú.

Počet užívateliek antikoncepcie oproti roku 1989 vzrástol, napriek tomu ani zďaleka nedosahujeme úroveň vyspelých európskych krajín, ako je Nemecko, Švédsko, Francúzsko, či susedná Česká republika. V týchto štátoch užíva hormonálnu antikoncepciu 30-40 percenta fertilných žien (vek 15-45 rokov) na rozdiel od Slovenska, kde pravidelnými užívateľkami hormonálnej antikoncepcie je len 15 percenta žien v reprodukčnom veku.

Súčasné možnosti v gynekológii umožňujú použiť po nechránenom pohlavnom styku, alebo po styku, počas ktorého zlyhala iná antikoncepčná metóda, aj tzv. päťdňovú núdzovú antikoncepciu, ktorá je na predpis a vhodná pre neskoré užívateľky, aby zabránila neželanej gravidite a následnému prípadnému potratu. „Táto núdzová antikoncepcia nie je vhodná ako pravidelná antikoncepčná metóda,“ upozorňujú odpborníci. Liek zabraňuje počatiu do 120 hodín (do 5 dní) od nechráneného pohlavného styku a je na lekársky predpis.


“Je to posledné a zdôrazňujem núdzové riešenie pri zlyhaní inej antikoncepčnej metódy, alebo pri jej vynechaní. Pomáha znižovať potratovosť ako na Slovensku, tak na celom svete a chráni tak ženu pred ďalšími dôsledkami potratu, ktorých je na Slovensku stále veľmi veľa,” doplnila informácie PharmDr. Katarína Hidvéghyová, MBA zo spoločnosti Gedeon Richter Slovakia, ktorá sa venuje aj edukácii v sexuálnej zodpovednosti dospievajúcej mládeže.

“Núdzová antikoncepcia vo všeobecnosti predstavuje bezpečnú a vhodnú metódu zábrany nežiaduceho otehotnenia v prípade, že žena graviditu neplánuje, ale na pravidelné metódy plánovaného rodičovstva akosi “pozabudla,” objasnila ďalšie možnosti neželaného počatia gynekologička MUDr. Radmila Sládičeková, MPH.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu