Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šéf katolíckej cirkvi na Slovensku vyzval parlament: Žiadame obmedzenie interupcií!

Stanislav Zvolenský
Stanislav Zvolenský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský verí, že sa nájde dostatok odvážnych, múdrych a mravných verejných predstaviteľov, ktorí vo svojom svedomí pochopia, že je nevyhnutné obmedziť interrupcie predovšetkým zo sociálnych dôvodov a z dôvodu pohlavia dieťaťa.

Ako napísal v liste všetkým poslancom NR SR, Slovensko potrebuje múdru rodinnú politiku, ktorá odvráti narastajúcu demografickú krízu. „Desaťtisíce účastníkov Národného pochodu v Bratislave pochodovali za hodnotu života, ktorú považujú za dôležitú. Čím budeme citlivejší na ochranu nenarodeného života, tým viac ľudskosti dokážeme prejaviť k blížnym, ktorých máme vedľa seba,“ zdôraznil arcibiskup v liste s tým, že v mene Konferencie biskupov Slovenska poslancom želá veľa múdrosti a otvorené srdce, aby hlas účastníkov Národného pochodu za život bol vypočutý.

Zvolenský konštatoval, že Slovenská republika sa nachádza vo veľkej demografickej kríze. „Nedostatok obyvateľov už v blízkej dobe spôsobí vážne ekonomické, sociálne a kultúrne problémy. Zmenu týchto trendov môžeme dosiahnuť kvalitnou prorodinnou legislatívou, ktorú bude sprevádzať zmena osobných a mravných postojov k hodnote života, jeho dôstojnosti, k ochrane manželstva a rodiny,“ zdôraznil. Keďže usmrtenie každého, aj nenarodeného človeka, považuje KBS za morálne neprípustné a nespravodlivé, Konferencia biskupov Slovenska už druhýkrát iniciovala a spolu s desiatkami partnerských inštitúcii zorganizovala Národný pochod za život. „Tešíme sa, že desaťtisíce obyvateľov Slovenska vyjadrili opakovane, už druhýkrát za dva roky, svoj postoj k ochrane života od počatia po prirodzenú smrť a k ochrane rodiny a manželstva. Národný pochod za život je potvrdením správnosti rozhodnutia definovať manželstvo ako zväzok muža a ženy v Ústave Slovenskej republiky. Sme vďační všetkým poslankyniam a poslancom, ktorí sa o túto zmenu pričinili verejným vystupovaním a hlasovaním,“ napísal predseda KBS. 

Zvolenský pripomína poslancom Manifest Národného pochodu, prostredníctvom ktorého účastníci žiadajú, aby sa vytvorili legislatívne podmienky na ochranu života od počatia po prirodzenú smrť, aby sa aktívne podporili inštitúcie, ktoré sú zamerané na pomoc rodinám v núdzi, tehotným matkám a ich deťom. „Našou úlohou a prejavom ľudskosti je vytvárať podmienky, aby každé dieťa bolo prijaté. Na Slovensku chýbajú Domovy pre tehotné matky, chýba nám sociálna pomoc pre tehotné matky v núdzi a podpora zariadení, ktoré takúto pomoc poskytujú. Rovnako si väčšiu pozornosť zasluhuje otázka pomoci študujúcim rodičom či zlepšenie legislatívy o informovanom súhlase ženy pred potratom a podpora rodín s deťmi,“ upozornil poslancov arcibiskup.

Viac o téme: Stanislav Zvolenský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu