Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Toto sú naši paraglajdisti zadržaní v Iráne: Zverejnili posledné zábery a denník z výpravy!

Tváre Slovákov, ktorých podozrievajú zo špionáže Zobraziť galériu (11)
Tváre Slovákov, ktorých podozrievajú zo špionáže (Zdroj: FB, paraglidingslovakia.com)

TEHERÁN/BRATISLAVA - Skupinka vášnivých paraglajdistov plánovala spoznávať krásy islamskej republiky, teraz im hrozí trest smrti. Ôsmi Slováci Dalibor Krupka, Pavol Šeliga, Marko Kexovič, Pavol Tropp, Duncko Dunckovič, Marián Kriššák, Tomáš Pánik a Ladislav Frigo sú pre podozrenie zo špionáže už vyše mesiaca zadržiavaní Iránom. Čo predchádzalo zatknutiu a ako prebiehali ich posledné dni výpravy?

Slovenskí paraglajdisti odlietali do Teheránu ešte začiatkom mája. Prvá skupinka v zložení Libáček, Pali, Kexo, Tropík a Duncko vycestovala 6. mája z viedenského letiska. O pár dní neskôr sa k nim pridali aj Yayo, Tommy A Vlodek. Už v prvé dni dobrodružnej výpravy boli chalani nadšení. "Irán nesklamal! Je to naozaj úplne iná krajina ako si všetci myslia. Zážitky sú pozitívne, niekedy až silné... Ľudia sú tu veľmi milí," opísal prvé zážitky z Esfahanu Marián Kriššák.

Toto sú naši paraglajdisti
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB, paraglidingslovakia.com)

Počas dní, kedy letové podmienky neboli najvhodnejšie, športovci skúmali tamojšiu kultúru či náboženstvá. Navštívili zopár starobylých miest, mešity a poprechádzali sa hlinenými uličkami. "Unavení z tepla a silného slnka sme si poobede posedeli na nádvorí tradičného iránskeho hotela, pofajčili vodné fajky a osviežili sa čerstvými džúsmi a iránskou zmrzlinou s pistáciami," znel ďalší z príspevkov v internetovom denníku.

Jeden z posledných záberov pred osudným letom.
Zobraziť galériu (11)
Jeden z posledných záberov pred osudným letom.  (Zdroj: FB, paraglidingslovakia.com)

Keď sa vyčasilo, chalani vytiahli padáky a na krásy Iránu sa dívali zhora. Nadšení paraglajdisti ani len netušili, že robia niečo nezákonné a voči tamojším pravidlám mali rešpekt. "Nie je to tu celkom easy, musíme sa vyhýbať vojenským základniam, takže nedá sa letieť úplne všade," písali v poslednom príspevku, po ktorom prerušili všetok kontakt so svetom.

Osudnými sa im stali práve vojenské základne, ktorým sa snažili vyhýbať. Iránska vláda si totiž fotenie rôznych objektov, vrátane tých vojenských, vysvetlila ako špionáž. Podľa vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí islamskej republiky prišli do krajiny ako turisti, no "správali sa nevhodne a mali pri sebe nekonvenčné zariadenia".

Päť z ôsmich zadržaných Slovákov.
Zobraziť galériu (11)
Päť z ôsmich zadržaných Slovákov.  (Zdroj: Foto: FB, paraglidingslovakia.com)

Rezortu diplomacie potvrdili, že cudzinci "porušili zákony krajiny, skončili preto v putách a začalo sa v tejto veci vyšetrovanie". Ďalšie okolnosti zadržania bližšie nešpecifikovaného počtu občanov Slovenskej republiky vláda v Teheráne neposkytla. Za špionáž hrozí v Iráne až trest smrti.

Ôsmi paraglajdisti mali z Iránu odísť ešte začiatkom júna, ich návrat domov je však teraz v nedohľadne. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí v prípade zadržaných Slovákov koná už od 22. mája. "Sme prakticky v každodennom kontakte s iránskymi partnermi, s ministerstvom zahraničných vecí. Podarilo sa nám dosiahnuť to, že náš konzul sa s nimi stretol, navštívil ich, takže vieme, že sú živí a zdraví," povedal šéf našej diplomacie. Zadržaní Slováci vraj zároveň vedia, že štát podniká všetko, aby ich dostal domov.

O prípade zadržania slovenských občanov v Iráne je informovaná aj Slovenská informačná služba (SIS) a v uplynulých dňoch podnikala všetky príslušné kroky a opatrenia, rovnako ako Ministerstvo zahraničných vecí. "Vzhľadom na citlivosť celej situácie a s ohľadom na jej ďalší možný vývoj, ako aj s dôrazom na bezpečnosť zadržaných, s ktorými je slovenský zastupiteľský úrad v Teheráne v priamom kontakte, nebudeme poskytovať žiadne podrobnosti ani detailnejšie informácie. SIS z pochopiteľných dôvodov nemôže médiá informovať o svojich operatívnych krokoch uskutočňovaných či už samostatne, alebo v spolupráci s partnerskými spravodajskými službami," uviedol dnes pre TASR hovorca SIS Branislav Zvara.

Denník paraglajdistov z výpravy v Iráne

Dobrodruhovia si každých pár dní písali internetový denník, v ktorom zdieľali pocity z výpravy s kamarátmi aj celým svetom. Pred niekoľkými dňami však zo stránky slovenských paraglajdistov zmizol. Prinášame vám celé jeho znenie.

Konečne prišiel čas plánovanej expedície do Iránu. Ako každý sám vie Irán nie je krajina kam by sa turisti hrnuli, ale kedže je tam krásne a základne vysoko tak sme sa rozhodli poctiť ich svojou návštevou. Prvá skupinka v zostave Libáček, Pali, Kexo, Tropík a Duncko odlietali 06.05. z Viedne do Teheránu a druha skupinka - Yayo, Tommy a Vlodek odlietala v piatok 10.05. budeme im držať palce.

12.05. Majo posiela prvé "infošky". Ahojte, zdravíme z Esfahanu. Irán nesklamal! Je to naozaj úplne iná krajina ako si všetci myslia. Zážitky sú pozitívne, niekedy až silné... Ľudia sú tu veľmi milí, keďže tu nechodí veľa turistov, tak s nami všetci chcú hovoriť a všetko nám ukázať a pomôcť so všetkým. Z lietadla sme vystupovali ako jediní turisti, ale zopár sme ich tu stretli.

Toto sú naši paraglajdisti
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB, paraglidingslovakia.com)

15.05. Salam! Dnes sme konečne lietali na Rokh, štartovali sme veľmi skoro, pretože mal zosilnieť vietor okolo obeda. Zaujímavé bolo, že po štarte o 10.hodine miestneho času tu bola termika ako býva u nás až uprostred dňa o 3-4 hodiny neskôr. Zoznámili sme sa s terénom, lety boli zatiaľ iba lokálne.. Ďalšie dni vyzerajú zase neletovo, tak pokračujeme v kultúre. Práve opúšťame mesto Esfahan, cestujeme busom do mesta Yazd, ktoré leží v púšti. Zdržíme sa tam 2 dni. Je to vraj najstaršie doteraz obývané mesto na svete, známe aj zoroastrickým náboženstvom, tak sme zvedaví... Naozaj je to tu neuveriteľne príjemné, všetci nám pomáhajú, nielen paraglidisti, ale aj náhodní okoloidúci. Každý nám chce ukázať to NAJ, čo môžeme vidieť a zažiť. Sú zvedaví na náš názor na ich krajinu a sú radi keď s nami môžu stráviť nejaký čas.

17.05. Strávili sme včera celý deň v meste Yazd. Pozreli sme si zopár mešít a potúlali sme sa tunajšími hlinenými uličkami. Mesto je známe tým, že tu žije početná skupina vyznávačov pôvodného iránskeho náboženstva zoroastrizmu, ktoré tu bolo významné ešte pred príchodom Islamu. Nachádza sa tu chrám v ktorom horí 700 rokov starý oheň. Ďalšia zaujímavosť, ktorá sa v meste nachádza sú badghiry alebo veterné veže.

Tak isto ako väčšina tunajších stavieb sú postavené z hliny, vytŕčajú ich tu stovky ponad nízku zástavbu a vytvárajú tak spolu s prezdobenými mešitami a minaretmi typický obraz tohto mesta. Badghiry slúžia na chytanie vetra, ktorý je vháňaný do suterénov, kde sa nachádzajú vodné rezervoáre. Vzduch sa tam ochladzuje, potom prúdi do interiérov a vytláča teplý vzduch von. Je to vlastne staroveká klimatizácia, ktorá funguje dodnes. Miestnym začal včera víkend, tak bol zatvorený bazar, ale mesto ako také fungovalo. Unavení z tepla a silného slnka sme si poobede posedeli na nádvorí tradičného iránskeho hotela, pofajčili vodné fajky a osviežili sa čerstvými džúsmi a iránskou zmrzlinou s pistáciami. Bol to celkom prijemne strávený čas v zaujímavom prostredí.

Večer sme sa šli pozrieť na tradičný iránsky šport Zoorkhaneh, ktorý je celkom show-ka v sprievode hlasnej hudby na djembe a sprievode spevu. Potom sme sa ešte chceli potúlať uličkami a čo to pofotiť, ale plány nám prerušila púštna búrka, ktorá sa mestom prehnala. Dnes cestujeme naspäť do mesta Esfahan, zajtra by malo byť letovo v Rokh, tak držte nám palce!

20.05. Ahojte. V piatok večer sme sa vrátili do mesta Esfahan, ktoré je blízko nášho letového terénu. Už pár dni predtým sme si ale snažili nájsť ubytko bližšie k štartovačke, aby sme nemuseli toľko cestovať každý deň. Miestni nám niečo vybavili, tak ešte v piatok večer sme sa tam presunuli taxíkmi. Keď sme prišli na miesto, boli sme veľmi prekvapení - máme prenajatý dom s krásnou záhradou priamo pri rieke. Bývame v mestečku Baghbaderan.

 Plánujeme tu ostať celý týždeň, miestni lietači sú tu s nami, je tu celkom sranda. V sobotu aj nedeľu sme lietali, mali sme naozaj veľmi pekne lety. Termika je tu veľmi silná, bežne sú 5-7 m/s stúpania, dostupy sme mali do 4500m.n.m.

Toto sú naši paraglajdisti
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: FB, paraglidingslovakia.com)

Snažíme sa lietať čo najviac s miestnymi, ale veľmi sa nám nedarí tak sme mali samostatne lety. Nie je to tu celkom easy, musíme sa vyhýbať vojenským základniam, takže nedá sa letieť úplne všade. Zatiaľ lety ktoré sa nám podarili: Vladko 110, Tropik 100, Duncko a Libor 80, Majo 60km. Dnes má byť opäť letovo, tak sa idem na to pripravovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu