Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Pozor, hygienická kontrola: Zlyhali aj päťhviezdičkové hotely!

Luxusné hotely sa pri kontrole
Luxusné hotely sa pri kontrole "vyznamenali". (Zdroj: internet)

BRATISLAVA - Nesklamali! Kontroly Úradu verejného zdravotníctva opäť priniesli bohatú úrodu prehreškov, porušení a nevhodného skladovania potravín v slovenských prevádzkach. Hygienici sa tentoraz zamerali najmä na správne skladovanie mäsa. Svojou troškou do mlyna prispeli okrem "zlatého štandardu" aj päťhviezdičkové hotely.

Kontrolóri úradu preverili celkovo 1040 prevádzok, pričom 28 percent z nich malo nedostatky. To je viac ako jedna zo štyroch jedální, alebo reštaurácií. Okrem blokových pokút sa urodilo aj niekoľko nútených uzatvorení podnikov, či likvidácia mäsa priamo na mieste. Podniky sa väčšinou previnili skladovaním mäsa, či syrov po dátume spotreby, ale aj nesprávnym mrazením mäsa, či nečistotou v kuchyni, alebo sklade potravín. Často sa spomínajú poškodené nátery na stene. Štandardne sa v "závadovom" podniku našlo od jedného po tri-štyri nedostatky. Nápadne vysokým počtom hriechov sa však hrdili dva luxusné hotely. Štvorhviezdičkový Grandhotel Starý Smokovec z portfólia podnikateľskej skupiny J&T skladoval mäso bez jasnej krajiny pôvodu. Ďalej nebolo isté, či je mäso zmrazené správnym spôsobom a niektoré výrobky nemali označenie v slovenskom jazyku.

O jednu hviezdičku a o zopár prehreškov navyše mal hotel Amade Chateau vo Vrakúni. Zo správy Úradu verejného zdravotníctva vyberáme nasledovné perly:

- načaté syry, salámy, šunka po ich otvorení neboli označené dátumom a časom ich otvorenia

- výroba zmrzliny za nevyhovujúcich podmienok bez povolenia, neodkladanie vzoriek

- uchovávanie zmrzliny s dátumom výroby 5.4.2013 v mrazničke

- uchovávanie potravín po ich dátume spotreby

Vrakúnsky hotel mal asi najširší zoznam nedostatkov. Iné hotely však príliš nezaostali. Hotel Dixon v Banskej Bystrici sa môže pochváliť špinavými stenami a omietkou v kuchyni. Podobne dopadol aj hotel Bonbon v Dunajskej strede, ktorý nemal doklady ku niektorým potravinám a skladoval spolu nezlučiteľné druhy potravín.

Kompletnú správu o kontrole nájdete tu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu