Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovensko poctí vzácna návšteva: Princ a princezná z japonskej cisárskej rodiny

Prince Hisahito, sprevádzaný svojimi rodičmi: princom Akishinom a princeznou Kiko Zobraziť galériu (4)
Prince Hisahito, sprevádzaný svojimi rodičmi: princom Akishinom a princeznou Kiko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky pricestujú v dňoch 23. až 25. júna predstavitelia japonskej cisárskej rodiny princ a princezná Akišino.

Na Slovensko prichádzajú na pozvanie prezidenta SR Ivana Gašparoviča pri príležitosti 20. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a Japonskom. Informoval o tom hovorca prezidenta SR Marek Trubač.

"Návšteva je potvrdením priateľských vzťahov, ktoré existujú medzi našimi krajinami a prispieva k prehĺbeniu porozumenia a zblíženiu medzi Slovenskom a Japonskom, k vzájomnej inšpirácii a duchovnému obohateniu," uviedol Trubač. Zdôraznil, že SR vníma Japonsko ako podobne zmýšľajúceho partnera a jednu z najdôležitejších krajín v Ázii. "Je to krajina s významným postavením v súčasných medzinárodných vzťahoch. Slovensko oceňuje jeho vklad do riešenia medzinárodných problémov a je pripravené spoločne sa angažovať pri riešení globálnych výziev," uviedol Trubač s tým, že medzi oboma štátmi prebieha intenzívna spolupráca vo všetkých oblastiach - politickej, hospodárskej, vedecko-technickej.

Prince Hisahito, sprevádzaný svojimi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ich cisárske výsosti privíta v Bratislave najprv prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou. Na programe majú stretnutie aj s predsedom NR SR Pavlom Paškom, predsedom vlády SR Robertom Ficom a podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom. Vzácnych hostí prijme tiež primátor hlavného mesta SR Milan Ftáčnik a zavítajú aj na akademickú pôdu Univerzity Komenského. V Botanickej záhrade Univerzity Komenského princ a princezná Akišino symbolicky zasadia strom sakury. 

Počas návštevy si predstavitelia japonskej cisárskej rodiny pozrú hrad Devín a pamätník obetí totality Bránu slobody. V utorok 25. júna sa na jeden deň presunú na východné Slovensko, kde navštívia Botanickú záhradu Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici, Slovenskú knižnicu pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči a prezrú si aj Spišský hrad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu