Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kráľovu horu zrejme Bratislava vlastniť bude, poslanci schválili zámenu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Kráľovu horu, lúku nad bratislavskými Dlhými dielmi, by malo hlavné mesto onedlho vlastniť. Mestskí poslanci dnes schválili uzatvorenie zmluvy o vzájomnom prevode pozemkov so spoločnosťou Kráľova hora, blízkej J&T Real Estate.

Bratislava si niekoľko mesiacov lúku od investora len prenajímala, nemala totiž na zaplatenie dane z predaja majetku. Tá od januára neplatí, no poslanci zámenu odkladali.

Zastupiteľstvo dnes schválilo zámenu pozemkov za niekoľko minút a bez väčšej diskusie či účasti aktivistov. "Pre tie nejasnosti a špekulácie, ktorých sme boli doteraz svedkami, z titulu svojho morálneho kreditu, nemôžem podporiť tento materiál," podotkol počas rozpravy poslanec Ignác Kolek (KDH). Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) však pripomenul, že mesto čakalo len na zrušenie dane z predaja majetku.

"Keby sme ju vlani nemuseli platiť, už by sme zamieňali vtedy," zdôraznil. K zámene by tiež podľa dohody medzi mestom a spoločnosťou prišlo aj tak, a to automaticky, po 30 rokoch nájmu.

Lúku nad Bratislavou má dnes vo vlastníctve spoločnosť Kráľova hora, blízka J&T Real Estate. Od zadlženého Devína ju získala v dražbe. Bratislavčania sa proti možnej výstavbe na lúke postavili petíciou s asi 22.000 podpismi a tak ju mesto chcelo zachrániť.

S firmou vlani koncom leta uzavrelo nájomnú zmluvu a za lúku jej prenajalo pozemky v Petržalke a Ružinove. Aj potom, čo tento rok vzájomnú zámenu už nebrzdila daň z predaja majetku, materiál dvakrát zo zastupiteľstva stiahli.

J&T Real Estate dostane za lúku o rozlohe 205.769 metrov štvorcových pozemky v Petržalke a v Ružinove, ktoré majú výmeru 91.571 metrov štvorcových. Zmluva o vzájomnom prevode pozemkov musí byť podpísaná do 60 dní od dnešného dňa, inak uznesenie stratí platnosť. Kúpna cena oboch zamieňaných pozemkov by mala byť v zmluve daná na takmer 18,5 milióna eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu