Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lietadlo smerujúce do Bratislavy našli v horách: V troskách uhoreli traja ľudia!

V tomto vraku zahynula celá posádka
V tomto vraku zahynula celá posádka (Zdroj: i.iplsc.com)

BRATISLAVA - Letecká tragédia! Poľské súkromné lietadlo typu Piper, po ktorom od dneška rána pátral slovenský záchranný aj vojenský vrtuľník, sa zrútil na hraniciach neďaleko Babej Hory. V lietadle mali byť traja pasažieri a podľa predbežných informácií haváriu nik z nich neprežil.

Piper sa stratil z radarov na ceste z Poznane do Bratislavy. "Posledný kontakt bol nad Poľskom o 8:11," uviedol hovorca Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) Milan Vanga. Pilot sa mal hlásiť, keď dorazí na slovenskú stranu, to sa už však nestalo a bolo spustené pátranie. Do akcie sa ako prvý zapojil slovenský záchranársky vrtuľník o 12:11, desať minút na to vzlietol aj vojenský MI-17.

Podľa plánovanej leteckej trasy malo lietadlo prekročiť slovenskú hranicu neďaleko Babej hory. "Presne v týchto miestach začal pátrať vojenský vrtuľník Leteckej pátracej a záchrannej služby, ktorý vzlietol z prešovskej leteckej základne o 12,22 hod," dodal Vanga. Vojenský vrtuľník pátral v priestore od Babej hory smerom na Bratislavu do 14,40 hod., kedy dostali informácii, že lietadlo našli poľskí záchranári na svojom území.

Už iba trosky lietadla našli pri Babej Hore. Lietadlo zrejme vo vysokej rýchlosti narazilo do úbočia hory, podľa poľských médii ho našli vo výške asi 1500 metrov nad morom na mieste, kde je veľmi slabá viditeľnosť. Po náraze došlo k výbuchu a na mieste stále zasahujú hasiči.

Stroj bol celý obhorený, nedokázali ani určiť identifikačné číslo. Na mieste našli 3 obhorené telá posádky lietadla, toto číslo je pravdepodobne konečné."Pátranie, ktoré sme vykonávali vojenským vrtuľníkom nad územím Slovenska, sme tým pádom zastavili," dodal Vanga. Zrútenie lietadla potvrdil aj hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) Martin Kóňa. Ten spresnil, že išlo o štvormiestne lietadlo s trojčlennou posádkou na palube.

Malé civilné lietadlo sa dnes stratilo z dosahu leteckej kontroly pri prelete slovenským vzdušným priestorom. Podľa prvých informácií malo núdzovo pristáť v okolí Blatného. Do pátrania po ňom zasiahli slovenské civilné i vojenské zložky.

Zábery z miesta pri Babej hore tesne po havárii

Pád lietadla v Poľsku

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu