Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vymenia lanovku medzi Štartom a Skalnatým plesom

Táto lanovka bude čoskoro minulosťou, nahradí ju 15-miestna kabínová lanovka
Táto lanovka bude čoskoro minulosťou, nahradí ju 15-miestna kabínová lanovka (Zdroj: Topky.sk)

POPRAD – Kľúčovou investíciou spoločnosti Tatry mountain resorts bude v tomto roku výmena lanovky Štart – Skalnaté pleso v stredisku Tatranská Lomnica. Súčasnú štvormiestnu lanovku nahradí 15-miestna kabínová lanovka, rovnaká, aká je na Chopku Juh, informoval generálny riaditeľ spoločnosti Bohuš Hlavatý.

Okrem novej lanovky plánujú v tomto roku investovať aj do skvalitnenia zjazdoviek vo Vysokých Tatrách a ich zasnežovania. Kvalitnejšie by mali byť zjazdovky „Esíčko“ s novým zasnežovaním a zábranami na Štrbskom Plese a „Buková hora II.“ so zasnežovaním v Tatranskej Lomnici. Spoločnosť tiež plánuje obnoviť pôvodnú zjazdovku „Generál II“ v Tatranskej Lomnici. Spoločnosť Tatry mountain resorts plánuje investovať vo svojich strediskách vo Vysokých i Nízkych Tatrách v tomto roku 45 mil. eur.

V Nízkych Tatrách plánujú napojiť zjazdovku „Turistická“ na zjazdovku v smere na Lúčky, ktorú doplní aj nová šesťsedačková lanovka na severnej strane Chopku. Vznikne tak nový nástupný bod do strediska s pokladňami, požičovňou a gastrom na svahu. Doplnkovými službami v roku 2013 sú aj 350-miestna kongresová sála pri hoteli Grand v Jasnej, výstavba šiestich nových viliek - chaletov na Záhradkách v Nízkych Tatrách a rozšírenie stravovacej prevádzky na Skalnatom plese vo Vysokých Tatrách.

Hotel Srdiečko v Nízkych Tatrách prebuduje vstupnú časť recepcie, lobby bar a wellness. V areáli Tatralandie už teraz vyrastá nová adrenalínová atrakcia, ktorou bude simulácia voľného pádu – Superfly. „Rotunda na Chopku bude ikonickou stavbou tohto roku, tvarovo veľmi podobná tej pôvodnej. V hornej časti Rotundy ponúkne strešná terasa prekrásny výhľad na Západné Tatry a Horehronie. V strednej časti budovy pribudnú štyri apartmány, podobné ako na Lomnickom štíte s úžasným výhľadom na okolitú scenériu,“ doplnil Hlavatý.

Dokončením minuloročných investícií je nové opláštenie nástupných a výstupných staníc na Chopku. K skvalitňovaniu ďalších služieb prispejú aj pokladne a lyžiarske škôlky Maxiland v tatranských strediskách. Od tohtoročných investícií očakáva spoločnosť nárast počtu návštevníkov stredísk, vyššie priemerné výdavky na návštevníka, zvýšenie obsadenosti hotelov a následne vyššie tržby. Minuloročné investície v hodnote 44 mil. eur sa prejavili na náraste návštevnosti stredísk.

Počet návštevníkov v stredisku Jasná Nízke Tatry, kam primárne smerovali minuloročné investície, sa zvýšil o vyše 105-tisíc návštevníkov, čo predstavuje 24 % nárast. Okrem investícií v Tatrách plánuje spoločnosť investovať v tomto roku ďalších 120 mil. českých korún do rozvoja Špindlerovho Mlýna, prostredníctvom dcérskej spoločnosti Melida, v ktorej má 50 % podiel. Investície v Špindlerovom Mlýne budú smerovať hlavne do rozvoja doplnkových služieb, ako je výstavba požičovní športového výstroja, gastro prevádzok, obchodov a lyžiarskych škôl.

Za posledných šesť rokov spoločnosť Tatry mountain resorts uskutočnila viaceré významné stavby, ako sú lanovky v Tatranskej Lomnici a Jasnej, renovácia tatranských grandhotelov, gastro na svahoch, prepojenie severnej a južnej strany Chopku, lyžiarsky výťah v Jasnej, obchody, požičovne či tropický svet v akvaparku Tatralandia.

Tieto investície výraznou mierou ovplyvnili modernizáciu, rozvoj a celkovú návštevnosť horských stredísk. Vďaka novým investíciám pribudlo 339 nových pracovných miest. Do konca roka 2012 preinvestovala spoločnosť vo svojich strediskách vyše 144 mil. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu