Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Filharmonici smútia za mŕtvym flautistom: Dano patril k elite, bude nám chýbať!

Nebohý Daniel Janikovič
Nebohý Daniel Janikovič (Zdroj: filharmonia.sk)

BRATISLAVA - Už odpočíva v muzikantskom nebi. V pondelok večer utrpela Slovenská filharmónia (SF) obrovskú stratu. Nečakaná smrť Daniela Janikoviča (†50), prvého flautistu, otriasla nielen jeho rodinou, ale aj všetkými členmi orchestra, ktorých mimoriadne tragická správa zastihla na zájazde v rakúskom Welse. Umelec pravdepodobne spáchal samovraždu.

Keď sa Janikovič v pondelok večer neukázal doma, manželka Alena s dcérou sa ho rozhodli hľadať. Manžela a otca nakoniec našli, no pohľad, aký sa im naskytol, nečakali ani v tom najhoršom sne. Umelec ležal v garážach na bratislavských Dlhých dieloch v kaluži krvi. Alena sa rozbehla po pomoc, no lekári po príchode mohli už len konštatovať smrť.

Všetky okolnosti nasvedčujú tomu, že uznávaný flautista spáchal samovraždu. Mal prestrelenú hlavu a vedľa tela ležala jeho vlastná zbraň. "Na mieste policajti zaistili zbraň a zaslali na expertízu. Išlo o krátku guľovú zbraň, ktorú mal nebohý v legálnej držbe," uviedla bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová. Polícia však napriek tomu začala trestné stíhanie pre usmrtenie, ktoré môže ukončiť až potom, čo sa potvrdí, že si na život siahol sám. Viac svetla do prípadu vnesie až nariadená pitva.

Daniel Janikovič v Slovenskej filharmónii zastával významnú úlohu a jeho kolegov správa o nečakanej smrti šokovala. Zastihla ich práve počas zájazdu v rakúskom Welse. "Je to pre nás všetkých neuveriteľne smutná správa. Dano patril k muzikantskej elite Slovenska. Mal neuveriteľne citlivú dušu. Ako sólo flautista bude filharmónii veľmi chýbať. Jeho ušľachtilá a vždy spoľahlivá hra bola naša pýcha. Ale hlavne nám bude chýbať ako dobrý človek. Dano, budeme na Teba neustále spomínať a dúfať, že si našiel pokoj v muzikantskom nebi." píšu v odkaze na webovej stránke Slovenskej filharmónie.

Daniel Janikovič - prvý flautista a vedúci flautovej skupiny orchestra SF 

Začiatkom 80. rokov sa stal prvým flautistom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu v Bratislave, od roku 1988 až do náhlej smrti zastával post prvého flautistu orchestra Slovenskej filharmónie. V koncertnej sezóne 1991/1992 pôsobil aj ako prvý flautista Orquestra Simfonika de Malaga v Španielsku. Spolupracoval i s ďalšími orchestrami - Tanečný orchestr Českého rozhlasu, Orquestra ensemble Kanazawa (Japonsko), Lúčnica, Cappella Istropolitana.

V priebehu niekoľkých týždňov opustila kruhy slovenských umelcov už druhá osobnosť. Prvý májový týždeň spáchal samovraždu uznávaný herec, režisér a dramaturg a skladateľ hudby Peter Mankovecký. Bol ženatý a mal tri deti. V pondelok (6. mája) sa vo svojom byte na Trnavskej ulici obesil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu