Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Košickí cyklisti absolvovali cestu z Košíc do Marseille, dopovali sa vínom

Košickí cyklisti absolvovali cestu z Košíc do Marseille Zobraziť galériu (10)
Košickí cyklisti absolvovali cestu z Košíc do Marseille (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE/MARSEILLE – Vyše 1900 kilometrov v sedle bicykla! Štvorica Košičanov, vyrazila 1. mája na veľkú cyklotrasu Košice – Marseille. Do druhého najväčšieho mesta na juhu Francúzska dorazili tento týždeň, ktorý je venovaný slovenskej kultúre.

Unavení, ale šťastní dorazili Košičania priamo do starého marseillského prístavu, aby si konečne dali vyhlásenú bujabézu (originálnu rybaciu polievku rybárov). A v prístave ich okrem Marseillčanov vítal i primátor Košíc Richard Raši, ktorý zhodou okolnosti tu v týchto dňoch otváral Dni slovenskej kultúry.

„Nie je to nahraté, netušil som, že sem cyklisti prídu. Je to ich osobná iniciatíva, ale je úžasné, že Košičania si zobrali projekt EHMK k srdcu a podnikli takú cestu.“ Za pravdu mu dal i Ivan Priesol, hovorca cyklistov. Nápad cestovať do Marseille zhrnul takto:

„Každý rok robíme na 1. mája veľké cyklistické tripy. Teraz nás inšpiroval Marseille, pretože i toto mesto je hlavným mestom kultúry ako Košice a tak sme sa rozhodli dôjsť až sem. Ďalším osobným dôvodom bolo to, že tohto roku oslavujem 50 rokov a chcel som si niečo dokázať, kým sa mi zlomí telo. Ďalším dôvodom bolo to, že chceme schudnúť a posledný dôvod je, že sme sa chceli kulinársky odmeniť – originálnou bujabézou v najstaršom prístave v Európe.“ Po ceste naprieč Európou zažili množstvo príhod.

„Ešte v Číži na Slovensku nás pozývali na víno, v Rakúsku na pivo a najväčšiu podporu sme cítili v Taliansku. Tam cyklistom obrovsky fandia a keď sa dozvedeli, skadiaľ sme vyrazili a kam smerujeme, len sa chytali za hlavu. Ale veľmi nám všetci fandili.“ Ivan Priesol ako naslovovzatý odborník na víno a majiteľ vinotéky, netajil čím sa cestou dopovali.

„Samozrejme vínom a každé, ktoré sme ochutnali, bolo výborné.“ Chlapci z Košíc už cestu späť z Marseille neabsolvovali na dvoch kolesách, ale pohodlne v lietadle. Ich cyklistické plány na budúci rok sú opäť ambiciózne. Zatiaľ sú však zahalené tajomstvom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu