Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pozrite si porovnanie Fínsko verzus Slovensko: Kto si žije lepšie?

V zápase s Fínskom ide o všetko. Zobraziť galériu (6)
V zápase s Fínskom ide o všetko. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Pred kľúčovým štvrťfinálovým zápasom na majstrovstvách sveta v hokeji sme sa pozreli na našich staro-nových súperov – Fínov. Naše vlasti majú toho veľa spoločného, preto sme sa pozreli na zopár zaujímavostí.

Počet obyvateľov.

Je takmer rovnaký. Kým na Slovensku žije 5.445 tisíc ľudí, vo Fínsku je to 5.421 tisíc. Fínsko je však omnoho väčšie, čo z neho robí najredšie obývanú krajinu v Európskej únií.

Krajina

Fínsko je známe ako krajina tisícich jazier. V krajine je 188 tisíc jazier  a 179 tisíc ostrovov. Fínske hory sa však na naše Tatry nechytajú. Najvyšším vrchom Fínska je Lahti. Nachádza sa v Laponsku a má 1324 metrov nad morom. Oproti tomu náš Gerlachovský štít je takmer dvakrát vyšší, má 2655 metrov nad morom.

Nezamestnanosť vo Fínsku je 7,7 percenta, u nás 14,5 percenta. Priemerný plat vo Fínsku je 2260 eur, na Slovensku 730 eur.

Helsinki
Zobraziť galériu (6)
Helsinki  (Zdroj: SITA)

Jedlo

Fínske jedlá často obsahujú ryby, celozrnné pokrmy, ale aj lesné plody ako brusnice, či maliny. Klasickým jedlom sú však aj mäsové guľky s omáčkou, alebo kapustové závitky. Miestnou špecialitou sú aj slané cukríky Salmiakki. Ako už názov napovedá, svoju zvláštnu chuť majú zo salmiaku, teda chloridu amónneho.

Slováci, čo si budeme nahovárať. Darmo nám rozprávajú o bryndzových haluškách, všetci vieme, že slovenským národným jedlom je vyprážaný syr s hranolkami a tatarskou omáčkou.

Pijatika

Fínsko má na predaj alkoholu tvrdé reštrikcie. Tvrdý alkohol, silnejšie vína a pivá tam smie predávať iba štátny monopol. Bežné obchody tvrdý alkohol predávať nesmú. Vo Fínsku sa tradične pije vodka, najmä s rôznymi ovocnými príchuťami, ale aj s dobre známym salmiakom. Alkohol je vo Fínsku veľmi drahý. Za pivo v krčme zaplatíte 4-5 eur.

Slováci by Fínov pravdepodobne upili. Turistické webstránky radi vymenúvajú najmä náš výber tvrdého alkoholu od slivovice, cez hruškovicu, demänovku, až po tradičnú borovičku. A ruku na srdce, ktorý Slovák ešte nevyskúšal dunihlav v podobe „brzdenia“ tvrdého alkoholu pivom?

Dievčatá

Ťažké porovnanie. Kým Slovensko sa hrdí mimoriadne vysokou frekvenciou pekných dievčat na meter štvorcový, celá Škandinávia je zas zásobárňou blondínok, čo je tiež tuhá devíza. Pozrime sa preto aspoň na to, ako vyzerajú aktuálne missky:

Miss Slovensko 2013  Karolína Chomisteková:

Pozrite si porovnanie Fínsko
Zobraziť galériu (6)

Miss Suomi 2013 Lotta Hintsa:

Lotta Hintsa. Miss Fínsko
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: int)

Hokej:

Fínsko je hokejovou veľmocou, dokazuje to napríklad počet krytých hokejových štadiónov (240) a počet registrovaných hráčov hokeja (67.336). Oproti tomu má Slovensko iba 45 hokejových hál a 8671 registrovaných hokejistov. V prospech Fínov zatiaľ vyznieva aj počet získaných medailí na svetových šampionátoch. Fíni majú na konte 2 zlaté, 6 strieborných a 3 bronzové medaily. Slováci jednu zlatú, dve strieborné a jednu bronzovú.

Bratislava
Zobraziť galériu (6)
Bratislava

Iné zaujímavosti

Fínsko bolo v roku 2012 najmenej skorumpovanou krajinou sveta. Zápas teda určite nepredajú. Fínsko je rovnako jednou z najvyspelejších krajín sveta z hľadiska bohatstva, vedeckého pokroku, ale aj starostlivosti o životné prostredie. Fíni vypijú  najviac kávy na svete.

Slovensko je podľa štatístík jednou z najskorumpovanejších krajín západného sveta. Máme aj nadmerne vysoký počet srdcovo-cievnych chorôb. Slováci patria medzi národy, ktoré sú najmenej spokojné so svojim životom.

Hrubý domáci produkt v Bratislave je o 30% vyšší ako priemer Európskej únie, a zároveň trikrát vyšší ako HDP v najchudobnejších oblastiach Slovenska.  Máme však nižšie dane. Kým Fínom štát celkovo vezme 43,4 percenta zo zarobených peňazí, Slovákom „iba“ 28,5%. Podobne aj DPH je vo Fínsku 23%, u nás 20%.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu