Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vláda podľa Pellegriniho nebude meniť daňový mix

Peter Kažimír, Robert Fico a Robert Kaliňák
Peter Kažimír, Robert Fico a Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda nebude meniť daňový mix, ktorý presadila v druhej polovici minulého roka. Po prerokovaní Programu stability Slovenskej republiky na roky 2013 až 2016 to na rokovaní výboru pre európske záležitosti potvrdil štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini. K daňovým zmenám vládu vyzval podpredseda výboru Ivan Štefanec (SDKÚ-DS).

"Premiér avizoval, že ak sa zmeny v daniach ukážu ako neefektívne, pristúpi k náprave. Daňové príjmy štátu klesajú, čo je dôsledkom zlého daňového mixu," vysvetlil Štefanec. Upozornil, že Slovensko má najvyššiu daň z príjmov právnických osôb zo všetkých postkomunistických okolitých štátov, ktorá je zároveň vyššia ako priemer Európskej únie.

"Daňová politika vlády sa ukázala ako nesprávna. Vyháňa prácu zo Slovenska a zároveň príjmy štátu klesajú. Skutočnosť, že vláda aj pri nepriaznivom daňovom vývoji nechce meniť dane, svedčí o zavádzaní občanov," uzavrel Štefanec.

Vláda Smeru-SD v druhej polovici minulého roka rozhodla o zvýšení daní pre firmy z 19 na 23 percent, zvýšili sa aj odvody živnostníkov a zároveň sa znížila odpočítateľná položka pre samostatne zárobkovo činné osoby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu