Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Ťažko ju unesiete! Nová košická kronika má 25 kíl

Kronika mesta Košice Zobraziť galériu (5)
Kronika mesta Košice (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Košice sa od januára hrdia kronikou, do ktorej sa už podpísalo množstvo významných ľudí. Známy režisér Juraj Jakubisko dokonca do nej nakreslil aj obrázok.

 

Kronika EHMK 2013, ktorú vytvoril umelecký knihviazač František Cimbolák, má rozmery 720 x 530 mm a váži 25,5 kg. Na jej uloženie slúži drevená ochranná kazeta s váhou 10 kg. Kniha obsahuje 416 strán zhotovených zo švajčiarskeho papiera a jej hrúbka je 115 mm. V strede knihy je z vrstvenej kože vyhotovená podoba Dómu sv. Alžbety s významnými historickými budovami. Po okrajoch je akoby obohnaná fortifikáciou. V nej sú umiestnené dátumy udelenia štyroch erbových listín pre Mesto Košice i s menami štyroch panovníkov.

Kronika mesta Košice
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Po úvodnom vyobrazení erbu mesta Košice z r. 1502 je kolorovaným i pozláteným písmom napísaný úryvok z  I. známej listiny r. 1230, v ktorej sú po prvýkrát spomenuté Košice. Po ňom nasleduje krátky prierez dejinami mesta s farebnými ilustráciami. Zaujímavá je aj bohato zdobená oriezka knihy, ktorá okrem histórie mesta zdôrazňuje aj to, že Košice boli v minulosti mestom vína, čo symbolizujú strapce hrozna. Zadnú stranu väzby tvorí štít erbu mesta doplnený pôvodnými historickými názvami Košíc. Na svojom diele František Cimbolák pracoval stovky hodín už od roku 2008 s cieľom zanechať súčasným i budúcim generáciám Košičanov kúsok zo svojho umeleckého talentu. 

Kronika mesta Košice
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Kronika bola verejnosti  po prvýkrát predstavená 20. januára 2013 na otváracom ceremoniáli Európskeho hlavného kultúry 2013. Ako prví sa do nej zapísali čelní predstavitelia Slovenskej republiky a vzácni hostia Otváracieho ceremoniálu. Svoj podpis v nej zanechala eurokomisárka  pre kultúru Androulla Vassiliou, slovenskí a zahraniční ministri, veľvyslanci či primátori. Vzácnym je aj podpis a štylizovaný autoportrét významného slovenského režiséra Juraja Jakubiska, ktorý sa stal čestným hosťom ceremoniálu. Počas celého roka bude kronika umiestnená v Historickej radnici Mesta Košice pre zápisy významných hostí, ktoré naše mesto navštívia. Po jej zapísaní bude uložená ako „Memoralia“ v Archíve mesta Košice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu