Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V Trenčíne niečo smrdí: Trom mestským poslancom hrozí padák

Rastislav Kudla
Rastislav Kudla (Zdroj: TASR)

TRENČÍN – Trom trenčianskym mestským poslancom vrátane viceprimátora Rastislava Kudlu (Smer-SD) hrozí, že prídu o svoj mandát. Počas svojho funkčného obdobia totiž podpísali dohodu o vykonaní práce. Mandát poslanca je však podľa zákona o obecnom zriadení nezlučiteľný s funkciou zamestnanca obce, v ktorej bol zvolený.

Ako informoval primátor mesta Richard Rybníček (nezávislý), o celom probléme budú poslanci rokovať na svojom mimoriadnom zasadnutí 10. mája.

Na dohody mesta s viceprimátorom Kudlom a ďalšími poslancami Tomášom Vaňom a Patrik Burianom (obaja ĽS-HZDS) mesto prišlo na základe mimoriadnej kontroly, ktorú schválili sami poslanci. Návrh presadil poslanec za Paliho kapurkovú, veselú politickú stranu Robert Lifka, za boli aj všetci traja dotknutí poslanci.

Primátor Richard Rybníček pôvodne nepredpokladal, že ide o vážny problém. Právnici ho však upozornili, že pokiaľ budú daní poslanci naďalej rozhodovať v zastupiteľstve, uznesenia mesta môžu byť napadnuteľné na súde. „Celá záležitosť vyplynula z kontroly, o ktorú požiadalo mestské zastupiteľstvo, respektíve pán poslanec Lifka. Hlavná kontrolórka vykonala túto kontrou a upozornila ma, že minulý rok podpísali traja poslanci dohodu o pracovnej činnosti a mohol by to byť problém. Dohoda o pracovnej činnosti podpísaná s mestom počas výkonu mandátu poslanca znamená stratu mandátu,“ vysvetlil situáciu Rybníček. Podľa neho je možné, že poslanci sa budú musieť spätne vrátiť k uzneseniam, v ktorých rozhodovali hlasy dotknutých poslancov.

„Ctíme si zákon, čiže pokiaľ je to porušenie zákona, tak to samozrejme rešpektujeme,“ reagoval Vaňo, ktorý pre mesto vítal deti do života. Zároveň sa však bráni, že na pochybenie zákona mal byť upozornený zamestnancom mesta, s ktorým dohodu podpisoval. Viceprimátor Kudla, povolaním právnik, zasa argumentuje tým, že v predmetných zmluvách nie je uvedené, či ide o poslancov. Tvrdí tiež, že o tom, či takáto dohoda vôbec zakladá pracovný pomer, rozhoduje súd. Či bude mať celá situácia súdnu dohru, sa poslanci ešte nerozhodli.

Právnik Transparency International Slovensko Pavel Nechala hovorí, že v takejto situácii poslancom automaticky zaniká mandát. O prípade bude rokovať mandátna komisia a následne mestské zastupiteľstvo, ktoré by po prípadnom zániku mandátu trojice poslancov malo aj menovať náhradníkov. Môže sa však prikloniť k názoru, že mandát poslancov nezanikol. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu