Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Anežka po transplantácii obličky od manžela dostala najkrajší dar!

Šťastný manželský pár z Michaloviec. Marek Makula (33) daroval svoju obličku Anežke (34). Zobraziť galériu (2)
Šťastný manželský pár z Michaloviec. Marek Makula (33) daroval svoju obličku Anežke (34).

KOŠICE - Pre manželský pár z Michaloviec sa začína nový život! Marek Makula (33) dal svojej manželke Anežke (34) k Vianociam skutočne vzácny darček - svoju ľavú obličku! Unikátny zákrok urobili koncom novembra v košickej Fakultnej nemocnici L. Pasteura. Prípad bol vôbec prvým prípadom na východnom Slovensku, keď daroval obličku živý darca človeku, ktorý nebol jeho pokrvným príbuzným!

„Dostala som ten najkrajší darček v živote! Doteraz som až trikrát týždenne musela chodiť na nepríjemnú dialýzu. Bývala som nervózna a unavená. Teraz som šťastná!“ rozpráva nadšene matka štyroch detí - Alexandra (17), Marka (11), Elizabety (9) a Jennifer (1). Pôvodne mala Anežke darovať obličku jej matka, no napokon z toho zišlo.

A keďže sa nenašiel žiadny vhodný darca medzi pokrvnými príbuznými, rad prišiel na manžela. „Áno, isteže som mal strach. Ale neváhal som ani minútu! Vďaka doktorom mám teraz manželku pri sebe a deťoch,“ povedal Marek, ktorý po darcovstve žije už len s jednou obličkou. Zato jeho manželka má dnes tri - dve svoje, no nefungujúce. Anežku začali trápiť zdravotné problémy po poslednom pôrode. Trpela tým vraj celá rodina, no dnes sa ich život podľa Anežky dostáva opäť vďaka košickým lekárom do normálnych koľají.

„Za 20 rokov sme zrealizovali už 228 odberov orgánov od mŕtvych darcov. Živých darcov bolo doteraz len sedem, no tento michalovský prípad bol vôbec prvý nepríbuzenský, čiže nie medzi rodičom a dieťaťom alebo súrodencami,“ povedal transplantačný koordinátor Ľuboslav Beňa.

Samotná transplantácia obličky, na ktorú na Slovensku čaká až vyše 700 príjemcov, od prerušenia krvi v obličke darcu po jej obnovenie vďaka skvelej tímovej práci košických odborníkov trvala pritom iba 62 minút!


Anežka po transplantácii obličky
Zobraziť galériu (2)
Etický problém

Darcovstvo orgánov medzi ľuďmi, ktorí nie sú pokrvnými príbuznými - tzv. emocionálne príbuzenská transplantácia, zatiaľ u nás na rozdiel od severských štátov či USA nemá ešte zázemie. Upravuje ju legislatíva, podľa ktorej každý takýto prípad musí schváliť etická komisia ministerstva zdravotníctva. Tento rok sa na Slovensku udialo len šesť takýchto prípadov, ten posledný práve v Košiciach. Až 95 percent všetkých odberov orgánov na transplantáciu je od neživých darcov. Príjemcovia orgánov od živých darcov však podľa slov Ľ. Beňu žijú dlhšie ako tí od neživých.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu