Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Medveď včelárovi vykráda úle: Budem ho plašiť petardami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JELŠAVA - Elektrický plot a zvukovo-svetelné plašenie bude aplikovať včelár z Jelšavy na medveďa, ktorý mu vykradol už niekoľko úľov.

Rozhodla o tom dnes komisia členov z Obvodného lesného úradu, Obvodného úradu životného prostredia a Štátnej ochrany prírody. Ako povedal zoológ Národného parku Muránska planina (NP MP) Jerguš Tesák, včelárovi škodu spôsobenú chráneným živočíchom nahradia, ale mladého medveďa potrebujú čo najskôr od ľudí zahnať.

Na medveďa pohybujúceho sa blízko mesta upozorňuje samospráva Jelšavy aj cez vysielanie mestského rozhlasu. Jeho obeťou sa stalo už niekoľko úľov, ktoré mal majiteľ blízko záhradkárskej osady. "Dokázalo sa, že to bol medveď hnedý, bolo to jasne vidieť aj na záberoch z fotopasce. Podľa príslušných zákonov o chránených živočích bude včelárovi priznané aj odškodné. Zároveň sme sa dohodli na opatreniach, ktoré včelár urobí, aby ďalším útokom medveďa predišiel," povedal Tesák.

Včelár z Jelšavy si bude musieť ku včelínu namontovať plot s elektrickým prúdom. Okrem toho musí popremýšľať, či použije aj zvukovo-svetelné plašenie šelmy. Pravdepodobne upozorní ostatných záhradkárov, že v noci bude používať petardy.

"Ľudia občas váhajú, či je prípustné takéto plašenie. Pre nás je dôležité, aby sa mladý medveď ľuďom vyhýbal. Nateraz si môže vytvoriť spojenie, že kde sú ľudia, tam je potrava. Takto by sa mal ľudí začať báť a vrátiť sa do lesov, kde je to pre tohto živočícha prirodzené," dodal zoológ NP MP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu