Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zo Starého Mesta asi zmiznú predajcovia parkovacích kariet a stĺpiky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Z ulíc bratislavského Starého Mesta by mali zmiznúť predajcovia parkovacích kariet aj stĺpiky, ktoré blokujú vyhradené parkovanie miesta. Tvrdí to staromestská radnica, ktorá sa po takmer roku rokovaní dohodla s firmou BPS Park na podmienkach urovnania štyroch právnych sporov. Po novom by mal obyvateľ s trvalým pobytom v zóne BPS Parku tiež dostať viac než len jednu rezidentskú parkovaciu kartu.

Predajcov parkovacích kariet by mal podľa staromestského hovorcu Tomáša Halána nahradiť systém parkovacích automatov. "Ten bude pre BPS Park spolu s investíciou do kontroly a vymáhania parkovného znamenať náklad štvrť milióna eur," vypočítal Halán. Podľa dohodnutého harmonogramu tiež z ulíc mestskej časti majú začať odstraňovať stĺpiky či iné zariadenia, ktoré blokujú vyhradené parkovacie miesta. Samospráva sa tak pripravuje na to, že zapojí zónu BPS Parku do jednotnej mestskej parkovacej politiky.

Kým v súčasnosti sa zvýhodnená rezidentská parkovacia karta vydáva obyvateľom dotknutých ulíc iba jedna na domácnosť, po novom si ju bude podľa Halána môcť kúpiť každý držiteľ auta s trvalým pobytom v zóne BPS Park. "Odstráni sa tak okolnosť, ktorú pri zavádzaní systému spoplatneného parkovania rezidenti bývajúci na tomto území kritizovali najviac," podotkol. Či bude môcť mať obyvateľ aj viac rezidentských kariet, Ladislav Sakál z BPS Parku zatiaľ nevedel povedať. Chce počkať na rokovanie miestneho zastupiteľstva. V pripravovanej parkovacej politike mestskej časti môže mať Staromešťan viac rezidentských kariet, pričom tá druhá už bude značne drahšia.

"Odstránili sme aj základné právne nedostatky, na ktorých bol založený hlavný súdny spor o platnosť zmluvy. Jasne sa vymedzili zmluvné strany aj predmet nájmu, nové povinnosti nájomcu sú adekvátne dĺžke zmluvného vzťahu," hovorí starostka mestskej časti Tatiana Rosová (SDKÚ-DS). Pre mestskú časť je tiež podľa nej dôležitá dohoda na transparentnom spôsobe úhrad zo všetkých foriem platenia parkovného, a to na základe auditu.

Spoločnosť BPS Park rokovanie podľa Sakála hodnotí ako posun dopredu. Víta aj víziu, že by sa firma zapojila do celomestskej parkovacej politiky. "Robíme to 16 rokov, kto má také skúsenosti ako naša firma?" podotkol.

Halán dodal, že pre Staré Mesto sa týmto urovnaním odvrátia možné dôsledky nároku na náhradu škody zo strany BPS Park za takmer 1,5 milióna eur a tiež ďalšie náklady na právne zastupovanie, ktoré doposiaľ dosiahli výšku 50.000 eur. "Urovnanie znamená pre Staré Mesto možnosť disponovať s dosiaľ deponovanými finančnými prostriedkami vo výške 552.885 eur, získať dlžné nájomné za rok 2012 a pomernú časť roku 2013 vo výške asi 300.000 eur a pre ďalšie obdobia inkasovať ročné nájomné v podobných hodnotách," vysvetlil.

Rámcové podmienky dohody o urovnaní s BPS Parkom budú prerokované staromestskou miestnou radou a následne ich bude schvaľovať miestne zastupiteľstvo. Po schválení Rámcových podmienok dohody bude medzi Starým Mestom a spoločnosťou podpísaná Zmluva o urovnaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu