Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Za bránenie kontaktu dietaťa s rodičom môže hroziť väzenie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Rodičia, ktorí nerešpektujú rozhodnutie alebo súdom schválenú dohodu pri kontakte s maloletými deťmi, môžu byť za istých podmienok stíhaní za trestný čin. Upozornila na to riaditeľka Odboru priestupkov Sekcie verejnej správy pri Ministerstve vnútra (MV) SR Jana Vallová.

Oznamovanie prípadov pri takomto porušení rozhodnutia súdu alebo schválenej dohody sa podľa nej v súčasnosti vyskytuje najmä v problematike priestupkov. Vallová pripomína, že v praxi ide najčastejšie o bránenie jednému rodičovi stretávať sa s maloletým dieťaťom zo strany druhého rodiča.

Ak však niekto ignoruje rozhodnutie súdu, môže sa dopustiť trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia, za čo hrozí trest väzenia na jeden až päť rokov, upozornilo ministerstvo vnútra.

Koľko takýchto prípadov sa ročne na Slovensku stáva rezort presne nevie, pretože v štatistikách prípady bránenia kontaktu s dieťaťom neeviduje.

"Trestný čin ako pojem ponúka tri alternatívy protiprávneho konania. Splnením čo i len jednej z nich je skutková podstata naplnená. Preto by štatistika bola neobjektívna," vysvetlila Dana Pohlodová z komunikačného odboru MV SR. Podobne to podľa nej je aj v prípade priestupku proti občianskemu spolunažívaniu.

"Pre široké zákonné ustanovenie, ktoré explicitne neustanovuje len tento prípad, nie je možné štatisticky rozlíšiť, kedy išlo o daný prípad," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu