Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pollákov plán ako vyriešiť rómsky problém: Celodenné vzdelávanie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Toho, čo nás Rómov spája s majoritou, je viac, ako toho, čo nás oddeľuje. Uviedol to v dnešnom vyhlásení k Medzinárodnému dňu Rómov splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák. Považuje preto za nevyhnutné, aby aj Rómovia, ktorí momentálne žijú v zlých sociálno-ekonomických podmienkach, získali šancu, ktorú doteraz nedostali.

Pollák vo svojom vyhlásení vyjadril presvedčenie, že cestou správne nastavených opatrení a rozhodných riešení korešpondujúcich s dodržiavaním ľudských práv sa podarí znížiť napätie medzi príslušníkmi majority a rómskej menšiny.

Pollák pripomenul, že hoci sú Rómovia súčasťou histórie Slovenska od stredoveku, nikdy sa nepodarilo prijať opatrenia, ktoré by ich začlenili do spoločnosti. "Naopak, Rómovia sa dostali do sociálnej izolácie, na okraje obcí a miest," napísal Pollák. Zdôraznil, že na tento problém sa nemožno pozerať len ako na problém rómskej komunity. "Týka sa celej spoločnosti, preto sa nespoliehajme na to, že sa vyrieši sám od seba, alebo že ho vyrieši niekto za nás," uviedol Pollák.

Fakt, že na Slovensku žije približne 120.000 obyvateľov rómskych komunít v katastrofálnych sociálno-ekonomických podmienkach a v chudobe možno podľa Polláka napraviť iba reálnym záujmom štátu a samospráv z toho vyplývajúcimi systémovými opatreniami.

"Tie by nemali znamenať ďalšie neefektívne a neadresné odčerpávanie prostriedkov zo štátneho rozpočtu, ale účelné zmeny v oblasti vzdelávania rómskych detí a mládeže," uviedol Pollák. Prostredníctvom povinnej predškolskej prípravy, celodenného systému vzdelávania, ktoré by viedli Rómov k zaradeniu na trh práce, by podľa Polláka bolo možné dospieť k tomu, aby sa z ľudí závislých od sociálneho systému stali ľudia, ktorí do systému prispievajú.

Pollák je presvedčený, že väčšina Rómov žijúcich v osadách o takúto zmenu stojí. "Aj na základe mojej životnej skúsenosti si myslím, že väčšia časť ľudí žijúcich v rómskych osadách túži po šanci, ktorú zatiaľ nedostali," uviedol Pollák. Osobitne preto ocenil vôľu a vnútornú silu tých, ktorým nie je ľahostajné ich nízke sociálno-ekonomické postavenie a cieľavedome pracujú na tom, aby sa aj svojimi vlastnými silami dokázali dostať zo svojho nepriaznivého sociálneho postavenia.

Splnomocnenec vlády SR dodal, že medzi Rómami je početná skupina osobností, ktoré vynakladajú mimoriadnu snahu o spoluprácu, zaradenie sa do spoločnosti a majú vôľu prispieť k pozdvihnutiu svojej rodnej krajiny – Slovenskej republiky. Pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa Rómov preto Pollák zároveň vyzval Rómov, aby boli hrdí na svoje korene, pôvod, jazyk, tradície, identitu.

Splnomocnenec vlády SR pri tejto príležitosti organizuje dnes o 17.00 h v historickej budove Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave slávnostnú recepciu s kultúrnym programom za účasti predstaviteľov rómskych občianskych a kultúrnych organizácií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu