Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pollák a Ftáčnik podporujú Gypsy Fest: Svetový rómsky festival bude v Bratislave

Peter Pollák
Peter Pollák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Hlavné mesto SR Bratislava bude tento rok hostiť svetový rómsky festival International Gypsy Fest. Organizátori už teraz sľubujú návštevníkom, že počas štyroch dní, od 31. júla do 3. augusta, vystúpia len tie najlepšie rómske kapely z viacerých krajín sveta.

"Účasť na International Gypsy Feste už potvrdili kapely z Indie, Brazílie, Fínska, Rumunska, Poľska či Maďarska," uviedol riaditeľ festivalu Jozef Šivák. Šiesty ročník najväčšieho rómskeho podujatia, ktoré sa na Slovensku organizuje od roku 2008, bude iný ako predchádzajúce. Súčasťou festivalu je Medzinárodné stretnutie rómskej mládeže z Maďarska, Česka a Slovenska - "Terne Roma". Mládež bude počas deväťdňového stretnutia diskutovať o Rómskom holokauste, ktorý je leitmotívom tohtoročného festivalu.

S rovnakou tematikou bude aj výstava, ktorú občianske združenie Roma Production organizuje v spolupráci s Múzeom rómskej kultúry v Brne a Poľským inštitútom na Slovensku. Na dva dni prídu do Bratislavy diskutovať o rómskom holokauste aj odborníci na túto problematiku.

Okrem viacerých koncertov v centre hlavného mesta a záverečného galaprogramu podujatie obohatí aj fashion show slovenského rómskeho návrhára Pavla Berkyho, ktorý žne úspechy v ČR. "International Gypsy Fest chce upozorniť verejnosť na úspešných Rómov, ktorí robia dobré meno Slovensku v zahraničí. Naopak, Rómom chceme ukázať, že aj oni môžu byť prínosom pre túto krajinu," vysvetlil Šivák.

International Gypsy Fest je najväčším rómskym festivalom, ktorý sa na Slovensku organizuje. Počas piatich ročníkov na ňom vystúpili rómski umelci z Argentíny, Brazílie, Švédska, Španielska, Srbska, Macedónska, Rumunska, Bulharska, Nemecka, Rakúska, Maďarska, Poľska a Česka. O festivale informovala vo svojom vysielaní už aj prestížna spravodajská televízia CNN. International Gypsy Fest 2013 sa uskutoční pod záštitou splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka a primátora hlavného mesta Bratislavy Milana Ftáčnika.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu