Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na horách opatrne, stále platí tretí stupeň lavínového nebezpečenstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vo všetkých pohoriach na Slovensku naďalej trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Ako informuje Horská záchranná služba na svojom portáli www.laviny.sk, snehová pokrývka je na mnohých strmých svahoch len mierne až slabo spevnená.

Nový sneh z posledného sneženia bol silným južným vetrom previevaný na záveterné svahy, kde sa vytvorili nestabilné snehové dosky a vankúše. Ich uvoľnie je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Kritické sú strmé svahy severných orientácií. V niektorých prípadoch je možné uvoľnenie stredne veľkých spontánnych lavín.

Obzvlášť nebezpečné môžu byť miesta na hrebeňových partiách pod veľkými prevejmi. K ich pádu môže dôjsť už pri malom dodatočnom zaťažení pripadne samovoľne. Oteplenie a dážď z predchádzajúcich dní spôsobili, že snehová pokrývka bola premočená. Nočné ochladenie zasa spôsobilo, že na povrchu snehovej pokrývky je kôra. Najmä v nižších polohách môže dochádzať k samovoľným splazom a lavínam z mokrého snehu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu