Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Televízne programy od 15 rokov už len po 20:00

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ochrániť deti a mládež pred nevhodným vysielaním je cieľom tzv. 2. časovej opony, ktorá dnes začína platiť. Úpravu "vyhlášky Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o jednotnom systéme označovania audiovizuálnych diel zvukových záznamov umeleckých výkonov, multimediálnych diel, programov alebo iných zložiek programovej služby a spôsobe jeho uplatňovania" avizoval už vlani v septembri minister kultúry Marek Maďarič.

V tom čase vyzval celoplošné súkromné televízie na Slovensku, aby zastavili stupňujúcu sa vulgárnosť a nekultúrnosť vo svojom vysielaní.

Cieľom zavedenia druhej časovej opony je odstrániť z denného vysielania verejnosťou najkritizovanejšie programy, ktoré obsahujú detailné naturalistické násilie, sexuálne scény, či vulgárne alebo obscénne vyjadrovanie. Vyhláška podľa ministra kultúry neurčuje, čo sa má vysielať, ale určuje vhodnosť programov do 7, 12, 15 a 18 rokov. Programy sa musia označovať logom o ich vekovej prístupnosti a prístupné od 15 a od 18 rokov sa môžu vysielať len v istých časoch.

Zavedenie druhej časovej opony nevylúči programy, kde je určitá miera expresívneho vyjadrovania, povedal Marek Maďarič novinárom 26. februára po rokovaní parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Výbor zobral informáciu o vyhláške na vedomie. Prvá časová opona stanovuje, že programy nevhodné do 18 rokov sa môžu vysielať od 22:00 do 6:00 ráno. Zavedenie druhej časovej opony znamená, že programy nevhodné do 15 rokov sa môžu vysielať až po 20:00 (t.j. od 20:00 do 06:00). Podľa Maďariča, upútavky na konkrétne programy sa môžu vysielať v tom čase, kedy môžu byť vysielané.

O zvýšení ochrany maloletých divákov pred prípravou vyhlášky rokovalo ministerstvo kultúry aj s Radou pre vysielanie a retransmisiu (RVR) a takisto aj so zástupcami súkromných vysielateľov. Ako 26. februára konštatoval minister kultúry, v medzirezortnom pripomienkovom konaní vysielatelia nedali k návrhu pozmeňujúce návrhy, ale pomerne veľa pripomienok mala Rada pre vysielanie a retransmisiu. Tieto rozpory ministerstvo s radou odstránili. "Od jedného vysielateľa som však nedávno dostal list, v ktorom považujú niektoré ustanovenia vyhlášky za sprísnenie kritérií," povedal 26. februára Maďarič s tým, že výhrady vzniesol právny zástupca TV Joj.

Väčšina sťažností smerovaných RVR na program sa týka programov prístupných nad 15 rokov vysielaných počas dňa. Zákon sa tým dodnes neporušoval, lebo stačilo iba označenie o vekovej prístupnosti. Licenčná rada však na základe sťažností a ďalších skúseností podporila opätovné zavedenie druhej časovej opony. Podľa riaditeľa RVR Miloša Mistríka, v prísnejšej ochrane maloletých vo vysielaní nie je Slovensko vôbec konzervatívne.

Napríklad v Maďarsku je časová opona pre programy prístupné mládeži a dospelým od 16 rokov od 21:00 do rána. Podobne prísne pravidlá platia napríklad aj v Poľsku a Rumunsku. Naopak, o zavedení tzv. časových opôn sa v susednej Českej republike ešte len uvažuje. Vo väčšine krajín Európy sú dve časové opony, niekde dokonca až tri - aj pre programy nad 12 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu