Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Slovensko zasiahla ďalšia snehová vlna: Pozor na snehové jazyky a záveje

Bratislavskí vodiči mali ráno o Zobraziť galériu (9)
Bratislavskí vodiči mali ráno o "zábavu" postarané (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zima nepoľaví ani dnes. Takmer na celom území Slovenska už od rána husto sneží a inak to nebude ani po zvyšok dňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu prvého stupňa pred tvorbou snehových závejov a jazykov. V Bratislave sneh komplikuje dopravu najmä v kopcovitých oblastiach, kde sa na cestách šmýka.

Vaše tipy

11:30 V okresoch Tvrdošín, Brezno a Trebišov sa na viacerých cestách miestami tvoria snehové jazyky. Na horských priechodoch Čertovica a Besnik sa tvoria snehové jazyky a záveje, informuje Slovenská správa ciest. Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je mokrý, okrem úsekov D2 a D4 v okolí Bratislavy, ktoré sú miestami pokryté vrstvou kašovitého snehu do 2 cm.

Všetky cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je mokrý alebo pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do 3 cm. Na vyššie položených cestách stredného a východného Slovenska je povrch vozoviek pokrytý miestami vrstvou utlačeného až zľadovateného snehu do 4 cm, v obvode Trstená až do 10 cm.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého alebo utlačeného snehu do 3 cm, okrem priechodov Soroška, Biela Hora, Javorník, Šturec, Príslop, Puste Pole a Makov, kde povrch vozoviek je suchý alebo mokrý.

10:05 V súvislosti so zhoršenou poveternostnou situáciou boli dnes hasiči do 9. hodiny privolaní na území Trnavského kraja k dvom dopravným nehodám. Je to niekoľkonásobne menej ako v pondelok 25. marca, keď od 5. do 9. hodiny došlo najmä v okolí Trnavy až k 14 dopravným nehodám.

Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru SR (HaZZ) v Trnave Mariána Hrušku mali dovedna za celý deň 18 výjazdov k nehodám. "Najkritickejšia situácia bola v krajskom meste a jeho okolí, keď z trnavskej hasičskej stanice vyrážali príslušníci HaZZ celkom k 9 udalostiam, pričom vo viacerých prípadoch zasahovali pri návrate z iných udalostí. Trikrát zasahovali pri dopravných nehodách hasiči z Hlohovca, dva zásahy vykonali príslušníci HaZZ v okrese Senica a po jednom výjazde absolvovali hasiči v okresoch Skalica, Piešťany, Galanta a Dunajská Streda," uviedol Hruška. Vozidlá končili väčšinou kvôli zasneženým vozovkám v priekopách alebo sa čelne zrazili v šmyku s iným autom. Zaznamenaných bolo 11 ľahších zranení.

9:50 Všetky úseky cestných komunikácií na území Žilinského kraja sú zjazdné. Povedal to Pavol Habovštiak zo žilinskej Správy ciest. Cesty I. triedy sú podľa neho suché, miestami mokré a vo vyšších polohách sa miestami nachádza kašovitý sneh do jedného centimetra (cm). Cesty II. a III. triedy sú miestami mokré, vo vyšších polohách ako sú horské priechody sa nachádza utlačený sneh do 2 cm, na Orave 4 až 5 cm, dodal dispečer SC ŽSK.

9:45 Bratislavskí policajti vyzývajú vodičov, aby dbali na zvýšenú pozornosť. Na niektorých cestách sa nachádza vrstva kašovitého snehu, je preto potrebné znížiť rýchlosť a dodržiavať bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami. Upozorňujú však aj chodcov, ktorí by mali zvýšiť opatrnosť hlavne na priechodoch pre chodcov, ktoré nie sú riadené svetelnou signalizáciou. "Chodci by si mali v tomto počasí uvedomiť, že brzdná dráha vozidla sa pri zasnežených a mokrých cestách predlžuje, preto pri nepozornom vkročení na vozovku sa tak vystavujú možnému riziku stretu s vozidlom," informoval bratislavský policajný hovorca František Peczár.

9:42 Čerstvý sneh pokrýva momentálne viacero úsekov ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Na niektorých z nich sa vytvárajú snehové jazyky. Ako informoval Tomáš Lažo z odboru prevádzky Správy a údržby ciest (SaÚC) PSK, všetky úseky prvej, druhej, ako aj tretej kategórie v kraji sú momentálne zjazdné. Cesty I. triedy sú prevažne mokré, vrstvu kašovitého snehu do jedného až dvoch centimetrov (cm) evidujú cestári na horských priechodoch Podspády, Vernár a Branisko.

9:38 Ráno bolo vo všetkých pohoriach Slovenska mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená, ale na niektorých strmých svahoch len mierne spevnená. Sneh je vplyvom severovýchodného vetra previevaný na záveterné svahy so severozápadnou, západnou, juhozápadnou a juhovýchodnou orientáciou. Na takýchto svahoch je možný výskyt lavín hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Lokálne sa môžu vyskytovať nestabilné snehové dosky a vankúše. Lavínovú situáciu je preto potrebné posúdiť s ohľadom na miestne podmienky. Pre očakávané snehové zrážky a silný vietor má lavínové nebezpečenstvo stúpajúcu tendenciu.

9:25 Linky mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Bratislave premávajú momentálne bez výraznejších zdržaní. Výnimkou sú linky č. 37 zo Záhorskej Bystrice a linky č. 21 a 22 v smere z Devínskej Novej Vsi, ktoré majú približne 15 minútové meškanie v dôsledku zápch na príjazdových komunikáciách zo Záhoria. Hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Agáta Staneková rovnako informovala, že pre nezjazdnú komunikáciu nepremáva linka č. 44 na Kolibu.

Slovensko zasiahla ďalšia snehová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Spoje MHD na ostatných trasách premávajú po ukončení rannej špičky bez výraznejších zdržaní. "Situácia sa stabilizovala aj na Gagarinovej ulici, kde mali linky v ranných hodinách približne 20 minútové zdržanie," uviedla Staneková.

9:15 Všetky sledované cesty, diaľnice i horské priechody na území Slovenska sú zjazdné. Podľa informácií Slovenskej správy ciest (SSC) je však na viacerých miestach hmla a problém môžu spôsobovať aj snehové jazyky a záveje.

Slovensko zasiahla ďalšia snehová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: zjazdnost.sk)

Hmla s dohľadnosťou do 100 m je v okolí okolí Žarnovice, Čertovice, Štrby, sedla Besník a horského priechodu Čertovica. Na Čertovici a Besníku sa tiež tvoria snehové jazyky a záveje. Na horskom priechode Hriňová je povrch vozovky pokrytý miestami vrstvou zľadovateného snehu do 2 cm.

Opatrní by mali byť aj vodiči prechádzajúci po cestách vo vyšších polohách stredného a východného Slovenska, kde je povrch vozoviek pokrytý miestami vrstvou utlačeného až zľadovateného snehu do štyroch centimetrov, v obvode Trstená až do 10 centimetrov.

Kyjev vyhlásil výnimočný stav, padol 100-ročný rekord

9:10 Počas víkendu, keď Ukrajinu zasiahol mohutný cyklón, tam spadol mesačný objem zrážok, čo sa za posledných viac ako 100 rokov stalo prvýkrát. Snežiť má v oblasti ešte niekoľko dní. Výčinmi počasia bol najviac postihnutý Kyjev a jeho okolie, kde v nedeľu bolo viac ako 600 lokalít bez dodávok elektrickej energie. Postupne sa ju podarilo obnoviť, ale bez elektriny je ešte stále približne 160 lokalít.

Metropolu Kyjev ochromila snehová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Silné sneženie počas víkendu úplne paralyzovalo pozemnú dopravu v Kyjeve, kde premávalo len metro. V súvislosti s počasím v Kyjeve vyhlásili výnimočný stav. Vzhľadom na problémy v doprave úrady nepracujú a radnica vyzvala na rovnaký krok aj firmy. Do odpratávania snehu bola nasadená ťažká technika a viac ako 22.000 ľudí: zamestnancov komunálnych služieb, vojakov, záchranárov a policajtov. K dispozícii bolo vyše 300 mobilných záchranných staníc. Počas inšpekcie na kyjevských cestách na neodhrnutom moste cez Dneper uviazlo v snehu aj auto s premiérom Mykolom Azarovom. Situácia v doprave sa pomaly vracia do normálu, aj keď je od sveta odrezaných 105 dedín. V Kyjeve však už začala premávať hromadná doprava a lety prijíma a vypravuje už aj miestne letisko.

Juh Čiech sužuje husté sneženie a mráz

9:00 Dopravu na juhu Čiech sťažuje mráz, snehové jazyky a záveje, napadlo tam päť centimetrov nového snehu. V Zlínskom kraji sa k snehu a mínusovým teplotám pridal aj silný vietor. Cesty na Uherskom Hradišti mokré po chemickom ošetrení, cesty v ostatných okresoch sú prevažne suché a zamrznuté. Podľa meteorológov sa občasné sneženie dnes najmä na juhu kraja zmení na intenzívnejšie.

Podľa meteorológov bude fúkať čerstvý severovýchodný východný vietor, ktorý miestami nárazovo dosiahne 20 metrov za sekundu. Vplyvom vetra sa môžu tvoriť aj snehové jazyky.

8:45 Na celom území Slovenska sa dnes až do večera môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) z tohto dôvodu vydal výstrahu 1. stupňa. Výstraha platí dnes do 20.00 h. Meteorológovia nabádajú k zvýšenej opatrnosti na cestách.

Slovensko zasiahla ďalšia snehová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

8:36 Bratislavské cesty sú aj napriek sneženiu zjazdné, doprava je však hustejšia. Sneh komplikuje dopravu len v kopcovitých častiach mesta, kde sa šmýka. Hlavné cestné ťahy sú mokré, na vedľajších cestách je ujazdený sneh. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.
Prvý celomestský posyp začalo mesto už v pondelok večer, na cesty opäť vyrazili dnes ráno.

Lokálne posýpali kopcovité časti Bratislavy, kde sneh zamŕza a spôsobuje problémy vozidlám mestskej hromadnej dopravy. Ako informuje Dopravný podnik Bratislava na svojej stránke, problémy má linka č. 35 na Dlhé diely, ktorá pre nezjazdnú cestu nepremáva na Sološnícku a Šaštínsku. Pre sneh nepremáva ani linka č. 40 na Kolibu.

Škóti sú už piaty deň bez elektriny

8:18 Tisíce obyvateľov Škótska sú už piaty deň bez dodávok elektriny po tom, ako sa pod váhou ľadu a snehu zrútili elektrické stožiare. Informovala o tom dnes televízia Sky News. Na západoškótskom polostrove Kintyre a na ostrove Arran zostalo aj v noci nadnes bez elektriny viac ako 3300 zákazníkov.

Tisíce Škótov sú už
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Zimné počasie spôsobilo najhoršie škody na miestnej energetickej sieti za ostatných 30 rokov. Situácia bola najhoršia v piatok, keď výpadok elektriny postihol 18.000 ľudí na západnom pobreží Škótska. Na ostrove Arran došlo k úplnému prerušeniu elektrických dodávok a oblasť Kintyre a Galloway postihli rozsiahle výpadky, keď sa v oblasti zrútili dva elektrické stožiare.

Do postihnutých lokalít doručujú núdzové dodávky potravín a liekov na vrtuľníkoch a člnoch. Návrat zimného počasia priviedol počas uplynulého víkendu Spojené kráľovstvo na pokraj chaosu. Vypadli vlakové spojenia, rušili sa lety a cesty neboli zjazdné. Najmenej traja ľudia prišli o život.

Aj vás prekvapila dnešná bohatá snehová nádielka? Uviazli ste na ceste do práce alebo do školy? Pošlite nám fotografie a videá z vášho zasneženého mesta na tipy@topky.sk alebo fotky@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu