Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Prvý jarný deň: Rovnodennosť ohlasuje koniec zimy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Dnes sa presne o 12:02 začne na Slovensku jar. Je to spôsobené jarnou rovnodennosťou, čo znamená, že všetci na Zemi budú mať rovnako dlhý deň ako noc.

Informoval o tom meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavel Faško. Podľa Zuzany Kaňuchovej z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied sa od dnešného dňa budú dni predlžovať a noci skracovať.

Napriek tomu, že sa začne jar, typické jarné počasie to ešte nezaručuje. Z meteorologických meraní podľa Faška skôr vyplýva, že v tomto čase je na Slovensku ešte prechodné počasie medzi zimou a jarou. "Je to podmienené tým, že Slovensko má prechodnú klímu medzi oceánskou a kontinentálnou, takže proces otepľovania môže byť na jar zdržanlivejší, čo je ešte nápadnejšie v klíme západnej Európy, ktorú veľmi ovplyvňuje Atlantický oceán," vysvetlil. Zároveň dodal, že jeho vplyv na jar a v lete ochladzuje a na jeseň a v zime, naopak, spôsobuje teplejšie počasie v západnej a v strednej Európe.

Vývoj počasia v marci u nás určuje aj to, koľko snehu bolo na konci zimy. "Ak bolo snehu veľa, otepľovanie nie je také rýchle ako v prípade, ak bolo snehu málo," doplnil pre meteorológ.

„Zem obieha okolo Slnka po eliptickej dráhe a vďaka sklonu zemskej osi (približne 23,5°) voči rovine obehu Zeme okolo Slnka dochádza k striedaniu ročných období. Na pologuli, ktorá je naklonená smerom k Slnku je leto, na odvrátenej pologuli je zima,“ hovorí Zuzana Kaňuchová z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). V miernom a polárnom pásme , ako je to i u nás na Slovensku, sa obvykle rozlišujú štyri ročné obdobia podľa teploty: jar, leto, jeseň a zima.

Dnes presne o 12:02 vstúpi Slnko do znamenia Barana, čo znamená, že na jeho dráhe po nebeskej sfére bude v tzv. jarnom bode, resp. v bode jarnej rovnodennosti. Obehnutie Zeme okolo Slnka trvá podľa Zuzany Kaňuchovej 365,25 dňa, preto sa astronomické začiatky ročných období z roka na rok posúvajú približne o štvrtinu dňa. "Aby sme o niekoľko storočí neoslavovali Vianoce počas horúceho leta, zaviedli sa prestupné roky, v ktorých sa vzniknutý rozdiel v dátume vyrovnáva," uzavrela Zuzana Kaňuchová z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu