Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zadržiavaného Slováka už z Afriky pustili: A údajne bez pričinenia vlády!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: alamy)

KRUPINA – Slovenský občan Jozef Ličko, ktorého od 10. decembra 2012 zadržiavali v africkom Čade, sa už vrátil na Slovensko. Potvrdil to Ján Macko, jeden z organizátorov výzvy Krupinčanov o urýchlené riešenie návratu ich rodáka.

"Pán Jozef Ličko ml. z Krupiny sa vrátil k svojej rodine 16. marca 2013 v popoludňajších hodinách a podľa našich vedomostí bez pričinenia ministerstva zahraničných vecí," napísal Macko v ďakovnom liste, ktorý poslal do viacerých slovenských redakcií.

Ličko do africkej krajiny prišiel ešte vlani ako zamestnanec slovenskej firmy HONTstav, hlavného subdodávateľa líbyjsko-čadskej firmy Solinvest, ktorá získala vládnu zákazku na stavbu futbalového štadióna v hlavnom meste Čadu. V decembri minulého roka však Solinvest napadol svojho slovenského partnera na čadskej prokuratúre, argumentujúc tým, že má pochybnosti o jej zámeroch. "Následne presadil vydanie prokurátorského opatrenia, ktorým prokurátor prikázal Jozefovi Ličkovi ml. z HONTstavu pobyt na území Čadu až do ukončenia sporu. Jeho pobyt v Čade nie je iným spôsobom obmedzený," vysvetlil slovenský rezort diplomacie.

Ministerstvo zahraničných vecí o prípade vedelo od konca novembra a ako tvrdilo, odvtedy už podnikli celý rad krokov. Do afrického štátu dokonca vyslali svojho vyslanca. Do riešenia prípadu sa zapojil aj prezident Ivan Gašparovič, ktorý ešte v polovici februára prezidenta Čadu žiadal o intervenciu v prospech zadržiavaného slovenského občana. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu