Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Oklamaní maturanti: Odpovedali správne, bod nedostali!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Študenti, ktorí maturovali z anglického jazyka, nemuseli podľa poslanca NR SR Richarda Vašečku (OĽaNO) dostať body za odpovede, aj keď odpovedali správne. Ako povedal Vašečka, niektorí učitelia ho upozornili na problémy v externej časti maturitnej skúšky z anglického jazyka úroveň B2 Language in Use č. 2, kde sa úloha č. 48 týkala slovotvorby.

Teda študenti mali vytvoriť slovo z určeného základu „glamour“ a správne ho zapísať do odpoveďového hárku s piktogramom pero, ktoré sa opravujú na školách. Na základe telefonickej informácie z Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania museli učitelia podľa Vašečku opravovať testy podľa kľúča, a nemohli uznať odpoveď „glamourous“, čo je americký zápis slova, teda ekvivalent prídavnému menu glamorous, čo je britská

Vašečka je rád, že NÚCEM promptne zareagoval na jeho upozornenie a študenti nebudú poškodení. „V minulosti som však robil administrátora maturít a viem, ako sa odpoveďové hárky spracovávajú. Učitelia na danej škole podľa kľúča označia odpovede za správne či nesprávne krížikom do príslušného okienka. Následne sa tieto hárky centrálne zhromaždia a strojovo vyhodnocujú,“ upozornil v reakcii Vašečka. Zároveň zdôraznil, že podľa vyjadrení NÚCEM niektoré školy po konzultáciách odpovede uznali za správne. Iné však na základe kľúča označili takéto odpovede za nesprávne. „Má NÚCEM kapacitu prekontrolovať desaťtisíce hárkov ručne? S objektivitou maturít sa nemožno zahrávať. Všetci maturanti musia mať rovnaké šance. Od maturitných skúšok ubehlo už niekoľko dní. Zareagovali by kompetentní a informovali by verejnosť aj bez upozornenia,“ opýtal sa Vašečka.

Podobná situácia nastala aj v úlohe č. 56, kde mohli uznať iba slovo However, aj to iba s veľkým písmenom, študenti však našli aj iné slová, ktoré by v danom kontexte bolo možné uznať za správne: napr. Nevertheless, Fortunately a tiež ich učitelia nemohli uznať.

Podľa Vašečku takmer každý rok býva problém s kľúčom správnych odpovedí, kde sa uvedú správne odpovede, podľa ktorých sa má vyhodnocovať test. „Podľa odborníkov by však mohli byť použité ako správne aj iné odpovede. Ak sa to vyhodnocuje čisto technicky, uzná sa len to, čo je v kľúči. Aj keď je to správne, ale nie podľa kľúča, má to učiteľ označiť ako nesprávnu odpoveď,“ upozornil.

Podľa neho, ak sú veci nejednoznačné, potom sa môže stať, že poškodia niektorých študentov. „Buď treba dať do kľúča všetky dostupné možnosti, alebo vybrať jednoznačné otázky, pretože inak je objektivita spochybnená. Chýbajúci jeden bod môže niektorým študentom urobiť veľké problémy,“ zdôraznil Vašečka.

NÚCEM: Študenti nemohli stratiť body z angličtiny nie vlastnou vinou

Študenti, ktorí minulý týždeň písali maturitné testy z angličtiny, nemohli stratiť body nie vlastnou vinou. Odpovede im budú uznané aj v prípade, ak napríklad v teste úrovne B2 v úlohe 48 použili slovo glamourous a nie glamorous, uviedla riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) Romana Kánovská v reakcii na vyhlásenia poslanca za OĽaNO Richarda Vašečku.

Toho učitelia upozornili na problémy v externej časti maturitnej skúšky z anglického jazyka úroveň B2 Language in Use č. 2, kde sa úloha č. 48 týkala slovotvorby. Študenti mali vytvoriť slovo z určeného základu glamour a správne ho zapísať do odpoveďového hárku. Podľa kľúča na opravovanie testu bola správna odpoveď glamorous. "Ak žiaci použili výraz glamourous, s ktorým sa mohli stretnúť napríklad pri práci so staršími prekladovými slovníkmi, bude im táto odpoveď uznaná ako správna," povedala Kánovská. Žiadny žiak, ktorý použil tento výraz, nebude znevýhodnený a jeho odpovede budú vyhodnotené ako správne.

Podobná situácia nastala aj v úlohe č. 56, kde učitelia mohli uznať iba slovo However s veľkým písmenom. Študenti však našli aj iné slová, ktoré by v danom kontexte bolo možné uznať za správne: napr. Nevertheless, Fortunately. Aj v tomto prípade podľa Kánovskej, ak vzťahy vo vetách pochopili nie ako protichodné, čo vyplývalo z kontextu, ale ako doplňujúce a použili pojmy Nevertheless, Fortunately - s veľkým písmenom, pretože ide o začiatok novej vety - bude im táto odpoveď uznaná ako správna.

Kánovská uviedla, že hodnotitelia testov z anglického jazyka mali počas opráv úloh s krátkou odpoveďou externej časti maturitnej skúšky na školách možnosť využiť telefonické konzultácie s autormi testov. Školy, ktoré upozornili na výskyt už spomenutých odpovedí, po zasadnutí odbornej komisie aj písomne vyrozumeli, že odpovede budú všetkým žiakom uznané za správne. "Nepokladáme preto za relevantné šíriť vopred poplašnú informáciu, že žiakom odpovede uznané neboli," dodala Kánovská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu