Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poľskí turisti sú za slovenských záchranárov vďační, tentokrát pomohli trom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JASNÁ – Trom poľským lyžiarom museli v sobotu pomôcť záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) v Jasnej. Informujú o tom na internetovej stránke www.hzs.sk. Vo Freeride zóne spadol poľský lyžiar na tvrdom zľadovatenom povrchu pomedzi skaly a vážne si poranil nohu.

„Jeho zranenie nahlásil náhodný lyžiar a neskôr aj jeho kolega, ktorému sa podarilo dostať až k postihnutému. Horskí záchranári po príchode na miesto zraneného ošetrili a pomocou lanovej techniky dostali na dostupné miesto, kde ho odovzdali privolanej posádke Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) AIR - TRANSPORT EUROPE. Vrtuľníkom ho transportovali do nemocnice v Liptovskom Mikuláši,“ uviedli horskí záchranári.

Súčasne s týmto zraneným pomáhali iba o 500 metrov ďalej poľskému lyžiarovi, ktorý stál nad skalným útesom a nedokázal samostatne pokračovať v lyžovaní. „Pomocou lanovej techniky ho záchranári spustili pod skalu, odkiaľ už dokázal sám bezpečne pokračovať. Doobeda pomáhali aj stratenému poľskému lyžiarovi, ktorý zablúdil v Širokej doline a nedokázal samostatne pokračovať. Záchranári ho odprevadili na Záhradky,“ dodali záchranári na internetovej stránke HZS.

Zároveň upozornili, že podmienky na lyžovanie vo voľnom teréne nie sú optimálne a na tvrdom podklade je vrstva ufúkaného snehu, ktorý nie je dobre previazaný s podkladovou vrstvou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu