Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šokujúca kontrola: Pozrite si, v ktorých reštauráciach dávali hosťom konské mäso!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SZPI)

BRATISLAVA - Hygienici kontrolovali v súvislosti s kauzou konské mäso slovenské zariadenia spoločného stravovania, vrátane školských a predškolských zariadení. Potraviny s konským mäsom našli vo viacerých z nich. Informoval o tom dnes Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Lasagne Bolognese Nowaco hľadali hygienici v 1873 zariadeniach, z toho zariadení spoločného stravovania bolo 1148 a školských a predškolských zariadení 725. Spomínané lasagne s konským mäsom sa našli v piatich zariadeniach. A to v zariadení Pizza Hut na Panónskej ceste v Bratislave. Výrobok, ktorý prevádzkovateľovi dodala spoločnosť Bidvest Slovakia s. r. o., bol po kontrole stiahnutý.

Konské mäso sa našlo aj v Ranči pod Ostrou skalou, Dobšinská ľadová jaskyňa. Lasagne musel stiahnuť z obehu aj hostinec Milénium Café na Štefánikovej ulici v Humennom. Lasagne sa našli aj v Reštaurácii na Špici v Holíči, ktorej produkt dodala spoločnosť Nowaco. Lasagne sa našli aj v Pizzérii Aladin v Revúcej, ktorá dostala zákaz predaja tohto výrobku.

Výstražný systém upozornil aj na výrobky v školských zariadeniach, v ktorých ale neboli určené pre deti. Hygienici lasagne objavili v školskej jedálni pri Základnej škole Reformovanej kresťanskej cirkvi v Rožňave. "Podľa vyjadrenia vedúcej školskej jedálne v mesiaci október 2012 si zakúpila uvedený výrobok pre vlastnú potrebu," uviedol ÚVZ SR. Informuje ďalej, že v zariadení pri materskej škole Záhorská Ves bolo v auguste 2012 dodané jedno balenie Lasagne Bolognese Nowaco, ktoré si súkromná osoba objednala cez školskú jedáleň. Deťom uvedený výrobok nebol podaný.
 

Hovädzí burger s konským mäsom hľadali hygienici v 1161 zariadeniach, z toho 768 boli zariadenia spoločného stravovania a 393 boli školské a predškolské zariadenia. Výrobok našli v ôsmich prevádzkach. Išlo o prevádzku Espresso v Trsticiach, ktorej výrobok dodala spoločnosť MAXIMAL – SK spol. s. r. o. Produkt našli hygienici aj v galantskej Spoločnosti Paradise, s. r. o., ktorá prevádzkuje tri zariadenia ZSS – BRO.

Konské mäso hľadali hygienici aj v sídle spoločnosti GASTROVIA, s. r. o., Bobrovec, kde sa však nenachádzalo. Spoločnosť ale predložila doklady, že od firmy Bidvest Slovakia s. r. o. výrobky nadobudla. Boli pripravené na vrátenie. Kontrole sa nevyhla ani popradská donášková služba Pizza Raj, ktorej boli dodané tri kartóny spomínaného výrobku od Bidvest Slovakia s. r. o. Hygienici našli tento výrobok bez označenia za čo okrem iného dostala donášková služba blokovú pokutu 32 eur. Za nedostatky dostalo pokutu vo výške 33 eur aj rýchle občerstvenie Fast food z Nového Mesta nad Váhom, kde sa tiež našiel spomínaný výrobok.

Do rýchleho občerstvenia v Kokave nad Rimavicou, ktorú prevádzkuje Zdena Nosáľová bolo dodané celkovo 50 ks hovädzích burgerov, z ktorých bolo v čase kontroly predaných 38 ks a 12 ks bolo prevádzkovateľom stiahnutých z predaja. Konské mäso mal aj stánok s rýchlym občerstvením na Ulici Ľ. Ondrejova v Prievidzi, kde kontrola zistila, že celé množstvo dodaného výrobku sa spotrebovalo. Podobne to bolo aj v Thermalparku v Oraviciach.

Hovädzí burger bol dodaný aj Školskej jedálni pri Strednej súkromnej odbornej škole v Senici. V čase kontroly sa v jedálni už nenachádzal, nebol použitý pri príprave pokrmov pre stravníkov v školskej jedálni.

ÚVZ SR požiadal regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR o zvýšenú pozornosť a námatkovú kontrolu aj v ostatných zariadeniach spoločného stravovania, ktoré sa v poskytnutom distribučnom zozname prevádzok nenachádzali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu