Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Posledné chvíle na palube zrúteného vrtuľníka: Pilot pripravoval pasažierov na pád!

Pilot Daniš a študentka Šinglerová už opustili nemocnice
Pilot Daniš a študentka Šinglerová už opustili nemocnice (Zdroj: SITA, FB)

SEREĎ – Riskantný manéver či núdzové pristátie? Okolo príčin pádu vyhliadkového vrtuľníka do Váhu neďaleko Serede sa objavuje stále viac otáznikov. Viac svetla do vyšetrovania by však mohli vniesť výpovede pasažierov, ktorí pár dní po tragédii prelomili mlčanie a prezradili, čo presne sa na palube stroja pred jeho zrútením dialo. Objavila sa dokonca aj ďalšia verzia, ktorá hovorí o tom, že pilot neriskoval, ale snažil sa núdzovo pristáť. Majú tomu nasvedčovať jeho posledné slová tesne pred pádom vrtuľníka.

Pôvodná trasa vrtuľníka na palube s pilotom Jánom Danišom, jeho synom Jankom, kamarátom Dickom Kvetňanským a študentkou Miriam Šinglerovou viedla z Bratislavy  do obce Čereňany neďaleko Partizánskeho, kde mala štvorica naplánovanú luxusnú večeru. Ich cesta však predčasne skončila len pár minút po štarte, keď sa neďaleko Serede dostali do vážnych problémov. Ako píše denník Plus jeden deň situácia na palube tesne pred zrútením bola veľmi napätá.

„Hrozne som sa bála. Kričala som, aby letel vyššie. Vôbec neposlúchal. Aj Dick nástojil, aby letel vyššie. Ani na to nereagoval,“ spomína si na zvláštne správanie pilota Daniša jedna z pasažierok Miriam Šinglerová. Podľa medializovaných informácií je študentka z Banskej Bystrice priateľkou profesionálneho pretekára Dicka Kvetňanského a po jeho boku sa často objavuje na rôznych závodoch.

Bývalá Miss University utrpela pri leteckom nešťastie našťastie len ľahké zranenia, s ktorými ju previezli do trnavskej nemocnice, odkiaľ ju mali v utorok prepustiť. V rovnakej nemocnici bol hospitalizovaný aj Kvetňanský, ktorého by mohli prepustiť už dnes. Po tragédii mu takisto ostali len povrchové škrabance, no utrpel obrovskú psychickú ujmu. Videl totiž na vlastné oči umierať len 13-ročného Janka, syna pilota Daniša, ktorý ostal vo vrtuľníku zakliesnený.

Najhoršie je na tom samotný pilot, ktorý sa po správe o synovej smrti psychicky zrútil. Lekári uvažovali aj o jeho prevoze na psychiatriu, hrozilo totiž, že si siahne na život. Nemocnicu však ešte v utorok predpoludním na vlastnú žiadosť opustil.

Prvotné informácie hovorili o tom, že príčinou nešťastia bol s najväčšou pravdepodobnosťou riskantný manéver pilota. Ten hrubo porušil letecké predpisy, keď sa s vrtuľníkom nebezpečne priblížil k zemi, pričom sa zachytil o oceľové laná vedúce ponad Váh. Objavila sa však ďalšia verzia, ktorá hovorí o tom, že pilot pasažierov tesne pred zrútením pripravoval na núdzové pristátie. Dosvedčujú to jeho posledné slová, ktoré mali znieť „Odpútajte si všetci pásy!“, čo Daniš, Kvetňanský a Šinglerová aj spravili. Malému Jankovi sa však bezpečnostný pás zasekol.

Podľa Tv Markíza vrak havrovaného vrtuľníka zo Serede zmizol. V noci ho mali previezť na utajené miesto neďaleko Bratislavy, kde budú skúmať či pilot naozaj riskoval, alebo núdzovo pristával. Na troskách takisto budú hľadať stopy po oceľovom lane, o ktoré sa mal stroj zachytiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu