Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Z rozpadnutého domu ich presťahujú do unimobuniek

Unimobunky budú slúžiť osadníkom z rozpadnutého domu č. 112. Zobraziť galériu (7)
Unimobunky budú slúžiť osadníkom z rozpadnutého domu č. 112.

HOROVCE - Obyvatelia ruiny domu 112 v Horovciach sa budú sťahovať. Nové bývanie nájdu v unimobunkách, ktoré poskytol úrad vlády splnomocnenkyne Kláry Orgovánovej. V rozbitom dome a jeho prílepkoch teraz žije 115 až 120 osadníkov. Do unimobuniek pôjdu tí, ktorí majú v dome trvalý pobyt a tí, ktorí sú na tom sociálne najhoršie. To je 48 ľudí.

Do konca roka bude časť osadníkov žiť v 11 unimobunkách. Ďalšia unimobunka bude slúžiť ako sociálne zariadenie. Unimobunky vyšli na 2 milióny Sk, obec dala na infraštruktúru ďalších 120-tisíc Sk. „Tu nám bude lepšie ako v dome. Bude tu i voda, aj elektrina,“ tvrdí jeden z rodiny Milan Redaj. Obyvatelia budú však platiť i nájomné a to od 300 do 500 Sk mesačne. „Je to dočasné riešenie. Obec chce v budúcnosti vybudovať z peňazí EÚ sociálne byty pre 95 až 100 ľudí,“ upresňuje starosta Vladimír Decha.

V problematickom dome č. 112 už viac ako 20 rokov žije rod Redajovcov. Rodina sa z roka na rok rozrastá. Prišli i príbuzní a známi. Dnes je tam viac ako 115 ľudí, majú jednu suchú latrínu a jednu studňu. „Prírastok oproti minulému roku je 20 ľudí,“ upresňuje starosta Horoviec Vladimír Decha. Dom je už niekoľko rokov v havarijnom stave. Statik vidí jediné riešenie v zbúraní domu, strecha totiž môže hocikedy spadnúť. Navyše pribudli problémy aj v rámci komunity, keď jedna z vlastníčok Rozália Rejdová v auguste vyhodila 35 nájomníkov na ulicu.

Nakoniec sa o problém s domom č. 112 začala zaujímať Klára Orgovánová. „Najstaršia majiteľka domu Pavlína Rejdová nedávno zomrela. Veľmi sa na unimobunky tešila,“ dodáva starosta. Jedinou vlastníčkou domu tak zostala jej dcéra Rozália. Po odchode osadníkov z domu 112 si oddýchnu i susedia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu