Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Turisti, pozor: Lavínové nebezpečenstvo pretrváva aj naďalej

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DEMÄNOVSKÁ DOLINA – Vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom vedúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej Marek Biskupič.

 Aj keď sa novšie vrstvy snehu vo všeobecnosti už dobre previazali s podkladom, ojedinelé veľmi strmé svahy majú naďalej iba mierne spevnenú snehovú pokrývku. Lavíny môže na nich uvoľniť veľké dodatočné zaťaženie. Na slnkom osvietených svahoch sa môžu popoludní vyskytnúť samovoľné zosuvy lavín a snehových úplazov.

Dnes ráno bola na vrcholoch Tatier i Fatier prechodne zmenšená oblačnosť až polojasno, ale väčšinou bolo na horách zamračené a hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala od -14 do -3 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal mierny severozápadný vietor rýchlosťou do 20 km/h. Nový sneh nepripadol.

Snehový povrch je lokálne veľmi rôznorodý. Popoludní môže byť na slnkom osvietených svahoch premočený. Južné svahy pokrýva kôra, na severných je povrchová inovať. Hrebene sú vyfúkané na tvrdý ľadový podklad. Vietor navial novší sneh do nebezpečných tvrdých dosiek a vankúšov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu