Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Štát sa naučil obchádzať zákon: Zistili sme, ako úradníci zatajujú zmluvy!

Podľa Lucie Žitňanskej stále viac štátnych firiem využíva výnimky v infozákone.
Podľa Lucie Žitňanskej stále viac štátnych firiem využíva výnimky v infozákone.

BRATISLAVA - Povinnosť štátnych organizácií zverejňovať všetky zmluvy platí už od vlády Ivety Radičovej, no výnimky v infozákone vytvárajú priam ideálny spôsob ako zakryť určité toky peňazí medzi štátnymi inštitúciami a súkromnými firmami. Zažili sme to na vlastnej koži.

Len za krátky čas, rádovo v minútach, sa nám na Centrálnom registri zmlúv podarilo narátať viac ako dva milióny eur v zmluvách, ktoré nie sú zverejnené. Konkrétnym príkladom je Slovenská pošta, ktorá s dodávateľskou spoločnosťou Rempo uzavrela rámcové zmluvy za vyše 1,9 milióna eur. Slovenská pošta podľa zákona zverejnila informáciu o tom, že zmluvy uzavrela, no samotné zmluvy nezverejnila. Podľa zákona ani zverejniť nemusí. "V zmysle zákona sú takéto zmluvy považované za zmluvy uzatvárané v bežnom obchodnom styku. Pri danom type zmlúv sa vyždauje len zverejnenie informácie o uzatvorení takejto zmluvy," povedala nám hovorkyňa pošty Stanislava Pondelová. Podobne sme narazili aj pri skúmaní zmlúv štátnej spoločnosti Cargo. Jej hovorca Martin Halanda nám opakovane odmietol sprístupniť niekoľko mandátnych zmlúv s odvolaním sa na infozákon. Svoju povinnosť si aj Cargo splnilo tým, že zverejnilo informáciu o zmluve, no samotnú zmluvu zverejniť nemusí. Halanda sa v tejto súvislosti odvolával na fakt, že druhý zmluvný partner, spoločnosť Bulk Transshipment Slovakia, nedala súhlas na zverejnenie.

Diera na peniaze

Podľa poslankyne Lucie ŽItňanskej sa na Slovensku pomaly zvyšuje počet firiem, ktoré využívajú túto zákonnú odbočku, aby zmluvy nemuseli zverejňovať. "Doslova obchádzajú zákon," skonštatovala. Skupina opozičných poslancov sa aktuálne v parlamente pokúsila presadiť novelu infozákona, ktorá by túto dieru zaplátala, no návrh cez parlament neprešiel. Celý poslanecký klub Smeru sa zdržal hlasovania. "Nechceli sme podporiť čiastkovú novelu, dostali sme informáciu z ministerstva spravodlivosti, že pripravuje svoju vlastnú novelu zákona," tvrdí šéfka poslaneckého klubu Smeru Jana Laššáková. Kedy by novela mohla prísť na schvaľovanie do Národnej rady, však povedať nevedela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu