Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Benedikt XVI. končí: V pápežovej rodnej dedine tomu nechceli veriť!

Benedikt XVI oznamuje svoje rezignáciu Zobraziť galériu (3)
Benedikt XVI oznamuje svoje rezignáciu (Zdroj: SITA)

RÍM - Pápež Benedikt XVI dnes prekvapivo oznámil, že opustí svoj ​​úrad. Hlava katolíckej cirkvi sa chystá rezignovať koncom februára. Učinil tak preto, že "v dôsledku pokročilého veku už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie svojho úradu.

19:55 V pápežovej rodnej dedine brali niektorí jej obyvatelia oznámenia o rezignácii Benedikta XVI. najprv ako vtip a nechceli tomu veriť. Toto sú ich reakcie:

"Myslela som si najskôr, že ide o fašiangový žart," reagovala podľa agentúry AFP Karolína Neumayerová (18) z bavorskej dedinky Marktl nad Innom, ktorá má 2700 obyvateľov a leží neďaleko hraníc s Rakúskom.

"Bol som prekvapený. Ale on vie, čo robí," povedal Maximilián Liedl (59). "Je lepšie, že odstúpil skôr, než by začal vykladať nezmysly," dodal s tým, že ho s terajším pápežom spája to, že mali rovnakú pôrodnú babicu.

"Rezignácia je hrozná, ale je ospravedlniteľná jeho zdravotným stavom," tvrdí Karin Frauendorferová (60), ktorá priznala, že si o pápeža už nejakú dobu robila starosť.

Prekvapenie nad rezignáciou netajil starosta obce Hubert Gschwendtner, ktorý pápeža navštívil v Ríme vlani v júni. "Pôsobil na mňa, že má ohromnú vitalitu," krútil hlavou. Podľa neho nie je pravdepodobné, že by sa pápež niekedy do svojho rodiska vrátil, aj keď by tu bol veľmi vítaný.

19:05 Americký prezident Barack Obama v reakcii na avizovaný odchod pápeža poďakoval Benediktovi XVI. za jeho pôsobenie a venoval mu za Američanov aj za svoju rodinu modlitby. Prezident zároveň ocenil zásadnú úlohu rímskokatolíckej cirkvi v USA a vo svete. "Chcem - menom Američanov všade vo svete, menom Michelle i menom svojím - poďakovať a venovať modlitby Jeho Svätosti pápežovi Benediktovi XVI.," zverejnil Obamove vyhlásenie americký Biely dom.

19:01 Starší brat pápeža Benedikta XVI. Georg Ratzinger vedel už niekoľko mesiacov o tom, že hlava rímskokatolíckej cirkvi vážne uvažuje o svojom odchode z funkcie kvôli pokročilému veku. "Viem už niekoľko mesiacov, že sa to (demisia, pozn. red) chystá," povedal Georg Ratzinger telefonicky agentúre AFP. Zároveň dodal, že Benedikt XVI. chce dožiť v Ríme.

19:00 Rozšírenie správy o pápežovom chystanom odchode z funkcie spomalila skutočnosť, že Benedikt XVI. svoje dnešné oznámenie uskutočnil po latinsky. Talianska tlačová agentúra ANSA váhala, či má informáciu zverejniť, kým nedostala potvrdenie od hovorcu Vatikánu Federica Lombardiho.

18:55 Posledným pápežom, ktorý dobrovoľne rezignoval bol v roku 1294 Celestín V., vlastným menom Pietro Morone.

18:40 Toto sú najhorúcejší pápežskí kandidáti.

18:25 Titulka vatikánskych novín Osservatore Romano: Benedikt opúšťa pontifikát

Titulka vatikánskych novín Osservatore
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Osservatore Romano)

18:20 Pápežov brat Georg prezradil, že Benedikt XVI. mal problémy s chôdzou a pohybom a nemohol už absolvovať náročné transatlantické návštevy. To je podľa neho dôvod odstúpenia.

17:45 Reakcia premiéra Roberta Fica na pápežovo odstúpenie z funkcie: "Rezignáciu Svätého Otca prijímam s rešpektom ako jeho osobné rozhodnutie. Benedikta XVI. som počas jeho pontifikátu vnímal ako zástancu tradičných hodnôt, ktorý sa veľmi intenzívne zaujímal o dianie vo svete."

17:40  Podľa Tomka je dôvodom pápežovho rozhodnutia to, že si chcel svoje povinnosti plniť stopercentne. Sily Benedikta XVI. sú slabšie, aj keď nevidno príčinu. „Ja si pamätám na Jána Pavla II., on bol ku koncu života, posledné mesiace oveľa slabší ako je teraz Benedikt XVI. Benedikt XVI. chodí. To je človek, ktorý berie svoje povinnosti stopercentne, aj tak ich chce plniť. Možno že tam treba hľadať aj koreň jeho rozhodnutia, ale to sú všetko len hádanky aj pre nás, prečo to tak radikálne riešil, že sa vzdá,“ uviedol kardinál Tomko.

17:30 Nie všetci smútia kvôli odchádzajúcemu pápežovi. Holandské hnutie obhajujúce záujmy homosexuálov, ktoré patrí k najdlhšie pôsobiacim na svete, dnes nevyjadrilo žiadnu ľútosť nad ohláseným odchodom pápeža Benedikta XVI z čela katolíckej cirkvi. Organizácia pre integráciu homosexuálov (COC) vyslovila naopak nádej, že nový pápež prejaví viac dobroty voči sexuálnym menšinám ako jeho predchodca.

16:40 Kardinál Miloslav Vlk, ktorý sa v roku 2005 ako jediný Čech zúčastnil na voľbe pápeža Benedikta XVI., dnes v reakcii na jeho rezignáciu povedal, že ho neprekvapila. "Minulý týždeň som s ním trikrát hovoril a mal som dojem, že je veľmi slabý a veľmi zostarnutý, takže ma to vôbec neprekvapilo... Úbytok duševných síl natoľko zrejmý nebol, hovorili, že hlava funguje dobre, ale celkové fyzické sily, to sa dalo trochu pozorovať, ako sa pohyboval," povedal Vlk pre Českú televíziu.

16:08 Takto sa volí nový pápež: Striktný postup starý ako cirkev sama!

16:05 Nemecká kancelárka Angela Merkelová plne rešpektuje rozhodnutie Benedikta XVI. odstúpiť z úradu pápeža. V krátkom vystúpení pred novinármi sa mu poďakovala za jeho prácu a označila ho za jedného z najvýznamnejších náboženských mysliteľov našich čias. Kancelárka, ktorá je protestantka, vysoko vyzdvihla snahu Benedikta XVI. sprostredkovať dialóg medzi kresťanskými denomináciami a náboženstvami. Uviedla, že "podával ruku židom, rovnako ako aj moslimom".

15:58 Prezident SR Ivan Gašparovič prijal s prekvapením dnešné vyhlásenie pápeža o abdikácii. Tvrdí, že Svätý otec je silnou morálnou autoritou katolíckej cirkvi. "Vo svojich encyklikách nabáda k návratu k tradičným hodnotám rodiny, solidarity a spoločenskej zodpovednosti," uviedol prezidentov hovorca Marek Trubač. Gašparovič si podľa jeho slov váži pontifikát Benedikta XVI., ktorým deklaroval hlboký záujem o duchovnosť ľudstva a jeho pokojnú budúcnosť.

15:35 Rimania si po prekvapujúcom oznámení Benedikta XVI. kladú otázku, či s tým nemohol ešte chvíľu počkať, píše dnes spravodajský server Le Nouvel Observateur. Ďalej pripomína, že kalendár udalostí očakávaných vo februári v Taliansku je skutočne bohatý: okrem búrlivej predvolebnej kampane a parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnia 24. a 25. februára, na Talianov čaká aj napätie pri sledovaní hudobného festivalu v San Reme a teraz aj perspektíva konkláve a neistoty s ním spojenej.

15:26 Rozhodnutie Benedikta XVI. o vzdaní sa úradu najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi prijalo slovenské ministerstvo zahraničia s rešpektom. "Oceňujeme osobitný záujem pápeža Benedikta XVI. o spoločensko-sociálny vývoj na Slovensku, ktorý deklaroval aj počas nedávnej oficiálnej návštevy podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka vo Vatikáne v novembri 2012," povedal hovorca rezortu zahraničia Boris Gandel. Slovenská diplomacia si tiež podľa neho váži všestranné úsilie Svätého Otca o riešenie globálnych problémov ľudstva a rozvoj dialógu medzi kultúrami a náboženstvami.

15:07 Voľby nového pápeža sa nezúčastní ani jeden zo slovenských kardinálov, ktorými sú Ján Chryzostom Korec (89)a Jozef Tomko (88), pretože majú viac ako 80 rokov. Z rovnakých dôvodov preto pred ôsmimi rokmi nezasiahli ani do zvolenia Benedikta XVI.

15:00 Pápež Ján Pavol II. v roku 1996 napísal apoštolskú konštitúciu o uprázdnení Apoštolského stolca a voľbe nového pápeža pod názvom Universi dominici gregis. V nej stanovil, že počas uprázdnenia Apoštolského stolca sa zveruje vedenie cirkvi kardinálskemu kolégiu, ale iba na vybavovanie riadnych záležitostí alebo tých otázok, ktoré nestrpia nijaký odklad ako aj na prípravu všetkého, čo je potrebné na voľbu nového pápeža.

14:45 Pápeža volia na celý život: Čo na odstúpenie hovorí cirkevné právo!

14:38 Duchovný vodca svetového anglikánskeho spoločenstva prijal správu o odstúpení Benedikta XVI. so zármutkom, ale zároveň s pochopením. "Dnes ráno sme sa s ťažkým srdcom, ale s plným pochopením dozvedeli o pápežovom rozhodnutí zložiť ťarchu služby rímskeho biskupa, ktorú vykonával s veľkou dôstojnosťou, porozumením a odvahou," uviedol vo vyhlásení arcibiskup z Canterbury Justin Welby, symbolický predstavený 80 miliónov anglikánov po celom svete.

14:32 Prečítajte si kurióznu históriu pápežov. Toto ste o nej určite nevedeli.

14:15 Na rozdiel od svojho predchodcu Jána Pavla II., Ktorý v úrade zboril mnohé tabu, mal Benedikt XVI skôr povesť konzervatívca a "strážcu nehybnosti". Za takmer osem rokov na čele katolíckej cirkvi mu pokazilo renomé niekoľko afér. Ratzinger sa preslávil aj tým, že sa nebráni moderným technológiám a používa sieť Facebook.

13:58 "Rešpektujem rozhodnutie Benedikta XVI. o jeho odstúpení. Bol silnou osobnosťou a dôstojným pokračovateľom svojho predchodcu Jána Pavla II. Chcem vyjadriť ocenenie a poďakovanie za jeho zodpovednú službu v náročnom období," uviedol pre Topky predseda KDH Ján Figeľ.

13:42 V dejinách cirkvi odstúpili z pápežského úradu viacerí pápeži. Prvým bol Poncián v 3. storočí. Pápežom bol v rokoch 231-235. Druhým bol Benedikt IX., ktorý musel odísť z úradu nedobrovoľne. Pápežom sa stal v roku 1032 ako 20-ročný, pričom viedol roztopašný život. Rímsky ľud ho v roku 1044 vypovedal z mesta a zvolil protipápeža Silvestra II. Benedikt IX. však opäť získal pápežskú moc a o mesiac neskôr ju odovzdal Jánovi Graciánovi, ktorý sa stal pápežom ako Gregor VI. Posledným pápežom, ktorý odstúpil z úradu bol, Celestín V., ktorého zvolili do úradu v roku 1294. Po piatich mesiacoch na svoj post abdikoval. Celestín bol onedlho po smrti vyhlásený za svätého.

13:37 Ohlasy na rozhodnutie Benedikta odísť z pápežského úradu:

- Francúzsky prezident François Hollande: "Francúzsko zdraví pápeža, ktorý sa takto rozhodol. "Nechcem zvlášť komentovať toto rozhodnutie, ktoré je neobyčajne úctyhodné a ktoré povedie k výberu nového pápeža."

- Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert: "Nech už sú jeho dôvody akékoľvek, ctíme ich a vážime si ich. Patrí mu vďaka za to, ako cirkev osem rokov viedol."

- Taliansky premiér Mario Monti: "Som veľmi šokovaný touto neočakávanou správou."

13:30 "Po tom, ako som si opakovane spytoval svedomie pred Bohom, som nadobudol istotu, že moje sily už vzhľadom na pokročilý vek viac nevyhovujú vykonávaniu Petrovho úradu," povedal pápež v rámci príhovoru na pondelňajšom zasadnutí zboru kardinálov vo Vatikáne. Benedikt v ňom poukázal na potrebu "sily ducha i tela", ktorá sa v jeho prípade "v posledných mesiacoch zhoršila do takej miery, že musel uznať svoju neschopnosť plnohodnotne vykonávať zverený úrad," povedal odstupujúci pápež

13:23 "Pre Slovensko bude Benedikt XVI. špecifický tým, že odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka, a to ešte pomerne krátko pred svojou rezignáciou. Aj odstúpenie zo zdravotných dôvodov je nezvyčajné, najmä ak vieme, že jeho predchodca Ján Pavol II. vytrval vo svojom úrade vo viditeľne horšom zdravotnom stave," uviedol teológ Tomáš Jahelka.

13:18 Pápežov hovorca Federico Lombardi vyhlásil, že jeho rozhodnutie všetkých prekvapilo. Naznačil tým, že o ňom nevedeli ani jeho najbližší spolupracovníci. Benedikt XVI. sa však neobáva, že by jeho odstúpenie spôsobilo rozkol v cirkvi.

13:06 Prečítajte si príbeh Josepha Ratzingera: Ako sa z neho stal Benedikt XVI., 265. pápež v dejinách.

13:02 Hlas pri voľbe pápeža nemajú kardináli starší ako 80 rokov. Slovensko tak nebude mať svojho zástupcu.

12:58 Pápež svoj ​​krok označil za "rozhodnutie veľkej dôležitosti pre život Cirkvi" a uviedol, že si je vedomý jeho závažnosti. Pápežov brat Georg Ratzinger agentúre DPA potvrdil, že pontifikát odstupuje zo zdravotných dôvodov. Jeho lekár mu vraj napríklad zakázal dlhšie cestovanie lietadlom, čo by pápeža v úrade obmedzovalo.

12:54 Bol by čierny pápež skutočne prvý? Tmavú pleť už mal pravdepodobne aj Gelázius I. z konca 5. storočia, ktorý pochádzal z územia dnešného Alžírska.

12:50 Stávková kancelária Paddy Power už podľa portálu guardian.co.uk zverejnila zoznam uchádzačov, ktorí majú najväčšie šance na obsadenie uvoľneného pápežského stolca. Sú medzi nimi kardináli Peter Turkson, Marc Oullet a Francis Arinze.

Najväčším favoritom je kardinál Peter Kodwo Appiah Turkson z Ghany.
Zobraziť galériu (3)
Najväčším favoritom je kardinál Peter Kodwo Appiah Turkson z Ghany.  (Zdroj: Vatican News)

12:43 Ak sa rozhodnutie pápeža Benedikta XVI. abdikovať potvrdí, ide podľa predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského o prekvapivé rozhodnutie. Ako však tlmočil slová Zvolenského hovorca KBS Jozef Kováčik, je to plne v súlade s právomocami Svätého Otca.

12:30 Posledný pápež, ktorý rezignoval, bol Gregor XII. v roku 1415.

Benedikt svoj ​​odchod ohlásil osobne, počas latinského prejavu v rámci pápežského konzistória. "Pápež oznámil, že sa svojho duchovného úradu vzdá 28. februára o 20:00 SEČ. Tým začína takzvané obdobie sede vacante (obdobie neobsadeného stolca)," oznámil hovorca Vatikánu Federico Lombardi.

V nedeľu ešte Joseph Ratzinger napísal na Twitter: "Musíme veriť v silu Božej milosti. Sme všetci hriešnikmi, ale Boh nás transformuje a robí novými." Viaceré svetové médiá vrátane britského The Times špekulujú, že hlava cirkvi je zrejme ťažko chorý. Je totiž známe, že pápeži odstupujú zo svojich úradov len v naozaj nevyhnutnom prípade.

Benedikt XVI. je hlavou rímskokatolíckej cirkvi od apríla 2005, kedy nahradil svojho zosnulého predchodcu Jána Pavla II.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu