Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rodičia používajú elektronickú žiacku knižku: O oficiálne vysvedčenia nie je záujem

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Rodičia nemajú veľký záujem o vydanie oficiálnych vysvedčení. Od minulého školského roka školáci dostávajú na polroka len výpis vysvedčenia, ktorý si môžu nechať, riadneho sa dočkajú až na konci roka. Ich rodičia či samotní plnoletí žiaci si ho však od školy môžu naďalej vypýtať.

"Máme elektronickú žiacku knižku a pokiaľ ju rodičia kontrolujú, o známkach by mali vedieť ešte skôr, ako im dieťa donesie výpis vysvedčenia," povedal riaditeľ bratislavského Gymnázia na Ulici L. Sáru Pavel Sadloň. Originál vysvedčenia žiadajú podľa neho len maturanti, ktorí ho potrebujú k prihláške na vysokú školu.
      
Oficiálne vysvedčenia nemuseli vydávať ani na ZŠ Dubová v Bratislave. "Nemáme s tým problémy, zatiaľ neboli pýtané. Výpisy nerobia žiadne problémy, sú adekvátne vysvedčeniam, ktoré dostávajú na konci školského roka," hovorí riaditeľ školy Dušan Kovačik. Výpisy namiesto riadnych vysvedčení na polroka zaviedol bývalý minister Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Odôvodňoval to tým, že dokumenty sa od detí vracali pokrčené alebo zašpinené.
      
"Na vysvedčení mám samé jednotky. V škole sa mi prvý polrok veľmi páčilo, ale už sa teším na prázdniny,"
prezradila prváčka Rebeka zo ZŠ Dubová. Najťažšia bola pre ňu matematika. "Naučili sme sa písané A, písané M a všelijaké iné. Vieme už počítať do desať," doplnila ju Sofia. Ich spolužiakovi Adamovi sa na škole nepáči, že niektoré deti sú nevychované. "Bijú sa, robia si zle, aj nás niekedy zbijú," posťažoval si prváčik. Svoje prvé vysvedčenie dnes dostali na štvrtej vyučovacej hodine. V piatok majú prázdniny.
      
"Jeden šlabikár je už za nami, sme v polovici abecedy," hovorí ich triedna učiteľka Sylvia Poláková. Deti chváli, hovorí, že sú veľmi múdre, no oproti deťom pred niekoľkými rokmi aj oveľa sebavedomejšie a živé. "Trošku je problém s disciplínou, vnímavosťou a sústredením sa. Ale čo sa týka vedomostí, sú mimoriadne šikovné," dodala s tým, že niektoré zvládajú aj príklady pre deti zo starších ročníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu