Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Google si pripomína národného hrdinu: Juraj Jánošík sa narodil pred 325 rokmi!

Slovenský Google propaguje Juraja Jánošíka
Slovenský Google propaguje Juraja Jánošíka (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Legendárny zbojník (alebo lúpežník?) Juraj Jánošík ožil na internete. Tristo rokov od jeho popravy si ho pripomína slovenská pobočka firmy Google. Firma by chcela spropagovať Slovensko a jeho kultúrne dedičstvo.

Takmer presne tristo rokov po svojej poprave Juraj Jánošík ožil. Jeho meno a podobizeň aktuálne zdobí titulnú stránku vyhľadávača Google, no tam sa veci nekončia. Spoločnosť chce prispieť k zachovaniu a šíreniu slovenského folklóru, historických pamiatok a zvykov. Má ísť o sériu projektov určených na digitalizáciu písomností, rozšírenie služby Street View a niekoľko ďalších služieb. "Našim cieľom je, aby sme v spoluprácie s partnermi uchovali a do sveta začali šíriť bohaté zvyky a tradície Slovenska vrátane folklóru. Zároveň chceme naďalej pomáhať rozvoju cestovného ruchu v regiónoch a generácií mladých Slovákov ukázať, že majú byť na čo hrdý," uviedol Rasťo Kulich, šéf slovenskej pobočky Googlu.

Slovensko si tento rok pripomenie rovných tristo rokov od popravy Juraja Jánošíka. Ten svoju krátku zbojnícku kariéru zakončil 13. marca 1713 na popravisku v Liptovskom Mikuláši, kde ho obesili na hák za rebro. Okrem lúpežných prepadnutí mu spravodlivosť prisudzovala aj vraždu kňaza, ku ktorej sa však nikdy nepriznal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu