Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Presne pred tristo rokmi popravili Juraja Jánošíka

Záber zo zatiaľ posledného filmového Jánošíka.
Záber zo zatiaľ posledného filmového Jánošíka.

BRATISLAVA - Práve 17. marca roku 1713 zaznela podľa legiend na popravisku v Liptovskom Mikuláši okrídlená veta "keď ste si ma upiekli, tak si ma aj zjedzte!" Od popravy údajného bosa terchovského podsvetia Juraja J. dnes uplynulo rovných tristo rokov.

Zbojníka Juraja Jánošíka podľa dostupných informácií popravili 17.3.1713 v Liptovskom Mikuláši. Mal iba dvadsaťpäť rokov, no za sebou búrlivý život žoldniera, dezertéra a lúpežníka. Jánošík svoju kariéru začal ako vojak a na Bytčianskom zámku sa zoznámil z Tomášom Uhorčíkom, ktorý si tu odpykával trest za zbíjanie, po novom lúpežné prepadnutia. Spolu zo zámku utiekli a venovali sa pašovaniu koní. Uhorčík sa postupne zo zbíjania vyviazal. Oženil sa a vedenie zbojníckej družiny prenechal svojmu záchrancovi Jánošíkovi. Ten v roku 1712 u Uhorčíka zimoval a tam ich oboch chytili žandári. Jánošík s Uhorčíkom však ušli z väzenia po tom ako podplatili strážnikov. Spravodlivosť si na Jánošíka s Uhorčíkom počkala ďalší rok. Zatkli ich zrejme po udaní suseda, ktorý spoznal Uhorčíka, žijúceho pod falošným menom. Juraj Jánošík mal v tom čase na krku obvinenia z niekoľkých lúpežných prepadnutí a vraždy jedného kňaza. Ku vražde sa nepriznal ani počas mučenia. Ako dvadsaťpäť ročného ho popravili obesením na hák za ľavé rebro.

Jánošík sa stal legendou, hoci sa nikdy nepotvrdilo, že by okrem brania bohatým skutočne dával chudobným.

 

Filmy o Jánošíkovi

1921 - Prvý slovenský dlhometrážny film Jánošík režíroval americký Slovák Jaroslav  "Jerry" Siakeľ. Tento nemý, čiernobiely film televízie vysielajú iba zriedka. Jánošíka hral český herec Theodor Pištěk.

1935 - Česko-slovenský čiernobiely zvukový film Jánošík v réžií Martina Friča. Jánošíka stvárnil Paľo Bielik.

1963 - Paľo Bielik sa vracia, tentoraz ako režisér farebného Jánošíka. V hlavnej úlohe František Kuchta.

1976 - Výtvarník a animátor Viktor Kubal nakrútil animovaný film Zbojník Jurko.

2009 - Koprodukčný film Jánošík - pravdivá história. Poľská režisérka Agnieszka Holland do úlohy Jánošíka obsadila Václava Jiráčka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu