Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Žilinskí lekári nižšie mzdy podpíšu do piatka, nemocnica ušetrí 74 tisíc!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŽILINA - Lekári žilinskej fakultnej nemocnice by zníženie platov mali podpísať do piatka. Nové zmluvné dodatky zrušia nadštandardné 50-percentné bonusy a stanovia konkrétne sadzby za hodinu pracovnej pohotovosti podľa oddelení, zmeny budú zohľadnené už vo výplatách za január.

"Vedenie nemocnice a zástupcovia zamestnancov si v pondelok vzájomne odsúhlasili nové mzdové podmienky a spoločne podpísali vzor dodatku k pracovným zmluvám lekárov. Nové dodatky obsahujú konkrétne sadzby za hodinu pracovnej pohotovosti a zavádzajú ich kategorizáciu podľa oddelení. Celkovo ide o diferencované odmeňovanie lekárov v troch skupinách,“ informovala hovorkyňa nemocnice Mária Koporecová.

Žilinskí lekárski odborári pristúpili na zníženie nadštandardných platov už 7. decembra, no na konkrétnych mzdových úpravách sa dohodli až v pondelok. "Bolo to o slovíčkach, ktoré sa stále nachádzajú v našich platných pracovných zmluvách a my sme potrebovali tie slovíčka ešte raz nejako ľudovo učesať," povedal šéf žilinských lekárskych odborov Peter Blaško. "Trvalo nám to trošku dlhšie, ale v podstate to nepovažujem za veľkú chybu, pretože aspoň sa vykryštalizovali všetky trecie plochy,“ dodal riaditeľ nemocnice Štefan Volák.

Znížením miezd lekárov má nemocnica ušetriť viac ako 74-tisíc eur mesačne. Na oplátku, decembrová dohoda lekárom zaručila, že všetci osemnásti prepustení lekári sa mohli vrátiť do práce a zrušila aj nariadenie o nerovnomernom rozdelení pracovného času a zlúčení oddelení. Súčasťou dohody je aj povinnosť lekárov slúžiť ústavné pohotovostné služby, čo bolo predtým iba na dobrovoľnej báze. Lekári a nemocnica našli kompromis po nezhodách, ktoré trvali od októbra.

Za zlučovaním oddelení a prepúšťaním lekárov v žilinskej nemocnici boli podľa jej riaditeľa Štefana Voláka nadpriemerné platy a slabá či neefektívna výkonnosť lekárov, čo by podľa Voláka už od januára viedlo k zatváraniu celých oddelení. Vedenie nemocnice chcelo v rámci prvých racionalizačných krokov, aby sa lekári pre záchranu nemocnice uskromnili. Podľa Voláka však s variantom zníženia platov lekári nesúhlasili a preto dal výpoveď jedenástim lekárom na ortopédii a siedmim na oddelení dlhodobo chorých. Lekári naopak tvrdili, že od začiatku boli ochotní sa s vedením nemocnice dohodnúť a aj sa uskromniť, ale riaditeľ nemocnice nemal záujem sa s nimi rozprávať a nové zmluvy im direktívne nanútil. Krízový stav v žilinskej nemocnici trval dva dni, začal sa vo štvrtok 6. decembra, keď výpoveď z ústavných pohotovostných služieb dalo 134 z 228 tamojších lekárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu