Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Lekári sa chcú sťažovať u europoslancov: Vlády na nich vraj útočia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA - Lekárski odborári štátov Vyšehradskej štvorky sa rozhodli na problémy zdravotníctva, s ktorými sa boria vo svojich krajinách, poukázať na pôde Európskeho parlamentu. Podľa prvého viceprezidenta Európskej federácie lekárov - zamestnancov (FEMS) Pavla Oravca spoločný problém, ktorý identifikovali vo všetkých štátoch V4, je perzekúcia predstaviteľov lekárskych odborárov.

"Na európskej úrovni očakávame, že budeme vypočutí, že prednesieme svoje stanoviská, že európske inštitúcie budú informované minimálne o tom, aké sú naše spoločné problémy, aké očakávame riešenia. Budú informované o útokoch vlád na predstaviteľov lekárskych odborových organizácií pri poukazovaní na problémy," povedal Oravec. Ako doplnil generálny sekretár FEMS Bojan Popovič, okrem kriminalizácie ďalšími problémami, ktoré zaznamenali v krajinách V4, sú emigrácia lekárov a ich platy. Snahy vlád v týchto štátoch zlepšiť podmienky všetkých zdravotníkov sú podľa neho nedostatočné. Na margo slovenskej vlády poznamenal, že jej kroky vedúce ku kriminalizácii lekárov a odoberaniu licencií práve naopak ešte zhoršujú tieto podmienky. Prezident FEMS Enrico Reginato práve z týchto dôvodov požiadal o stretnutie aj slovenského premiéra Roberta Fica.

Predsedovia lekárskych odborárov Slovenska, Česka, Maďarska i Poľska sa zhodli na tom, že to čo sa deje v ich krajinách, nespeje k zlepšovaniu zdravotníctva. "Máme pocit že sme sa ocitli vo vojne, máme problém rozprávať sa s kýmkoľvek," uviedol generálny sekretár poľských odborárov Stanislaw Urban. Ako podotkol jeho kolega z Maďarska János Belteczki, dúfajú, že spoločne sa im podarí vyriešiť problémy a vo svojom úsilí budú úspešní. "Nič z toho, čo sa v našich krajinách deje, to, čo sa nazýva reformami, nespeje k tomu, aby sa odstránili chyby v zdravotnom systéme, ktoré tu sú," uviedol predseda českých lekárskych odborárov Martin Engel.

Odborári sa na spoločnom stretnutí v Bratislave zhodli na tom, že v zdravotníctve chýba systémová reforma a zneužívajú sa zdroje. Poukázali aj na to, že zdravotné poisťovne nespĺňajú svoju základnú funkciu. "Reálna platba za realizovaný výkon nefunguje ani v jednej krajine," uvádzajú odborári. Podľa nich chýbajú aj zdroje na rozvoj zdravotnej starostlivosti, vlády sú neochotné plniť svoje záväzky a problémom je aj odchod zdravotníkov za lepšími podmienkami. "Pokiaľ zistíme, že nemáme inú možnosť ako zlepšiť zdravotný systém len ten, že na neho poukážeme spoločnou akciou, tak ju isto urobíme," dodal Oravec s tým, že na túto tému vedú rozhovory. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu