Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Gašparovič dal odborárom za pravdu, pracovníci sú nedocenení

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Produktivita práce na Slovensku je taká vysoká, že aj keby mzdy narástli viac ako o 30 %, tak by nenastala nákladová inflácia. Tvrdí to predseda Odborového zväzu (OZ) KOVO Emil Machyna, podľa ktorého len niektorí zamestnávatelia presadzujú myšlienku, že významný nárast miezd nie je možný.

"My chceme pracovné miesta, ale slušné pracovné miesta. Tam, kde človek zarobí na základe produktivity práce," povedal dnes Machyna po stretnutí predstaviteľov Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom.

Vo svojom príhovore prezident SR upozornil, že produktivita práce na Slovensku sa podľa posledných údajov Eurostatu približuje k 90 % priemeru Európskej únie (EÚ), pričom priemerná hodinová mzda v SR predstavuje len 30 % priemeru európskeho spoločenstva. "Ako všetci dobre vieme, produktivita práce je základ mzdy, a teda nemôže byť nezaplatená," vyhlásil Gašparovič, ktorý však takisto kriticky upozornil na kvalitu slovenskej pracovnej sily v súvislosti s nedostatkami pri jej vzdelávaní.

Odborári diskutovali s hlavou štátu aj o sociálnej situácii a celkovom postavení zamestnancov v SR. Predstavitelia KOZ chcú, aby bol prezident ich partnerom v témach, ktoré plánujú počas tohto roka otvoriť. Takisto, aby podporil sociálne orientované zákony, prípadne aby navrhol niektoré zmeny sám. "Tam si myslím, že by bola možná určitá symbióza v rámci nášho postavenia a tých názorov, ktoré má pán prezident," konštatoval Machyna.

Takisto sa dotkol problému nadčasových hodín, ktorých majú Slováci v porovnaní s inými krajinami pomerne veľa. Najmä tých, ktoré sa formálne nevykazujú, prípadne sú zaradené do iných kategórií. "Takže to, čo hovoril prezident, je pravda a musíme sa tým zaoberať ako spoločenskou témou a musíme presvedčiť politikov, aby nepočúvali len zamestnávateľov, ale aj občanov," zdôraznil Machyna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu