Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Košice žijú otváracím ceremoniálom! V uliciach sú tisíce ľudí

Dóm sv. Alžbety
Dóm sv. Alžbety (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou. Víkendový program otváracieho ceremoniálu EHMK 2013 je zatiaľ neuveriteľne úspešný. V sobotu do ulíc prišlo podľa slov primátora Richarda Rašiho, okolo 100 tisíc ľudí.

"Je to nevídaný počet vzhľadom na to, že Košice majú 250.000 obyvateľov. Prevládala najmä spokojnosť . Ľuďom sa páčili nielen podujatia, ktoré boli v kaviarňach, knižniciach, či divadlách, ale aj podujatia a prezentácie, ktoré stretli na ulici,“ povedal Raši, ktorý je už plný očakávania dnešnej Otváracej šou na Hlavnej ulici. „Ak to dopadne tak, ako včera (19.1.), tak to bude najlepším štartom EHMK,“ dodal primátor.

A niet divu, v mnohých podnikoch sa prezentovali rôzne hudobné skupiny, speváci a hudobníci. Výtvarníci, módni návrhári ale i ďalší talentovaní ľudia pripravili pre návštevníkov všehochuť rôznorodých kultúrnych akcii. Začalo to už projektom – Raňajky v meste. Mohli ste si „pokecať“ s mladými módnymi tvorcami, s grafológmi, hudobníkmi ale napríklad i s režisérom Jurajom Jakubiskom, ktorý sa netají tým, že Košice sú jeho srdcu nesmierne blízke. „Prežil som tu nádherné detstvo. Pre mňa boli Košice vždy centrom kultúry.“ Vrcholom včerajšieho dňa bolo dozuaista famózne rozsvietenie Dómu sv. Alžbety.

Večer všetky podniky praskali vo švíkoch. Návštevníkov do varu dostávali skupiny ako Peter Bič projekt, Peter Breiner, Chiki Liki Tua, Siempre, AMC Trio a mnoho ďalších. Veľkým pozitívnym prekvapením bol koncert fenomenálneho srbského hráča na akordeón Petara Mariča. Mladý sympaťák dokázal to, o čom kultúra v podstate je. Spojil ľudí a práve jeho koncert patril medzi najlepšie.

Dnes podvečer začne veľká otváracia šou, ktorú ukončia megaohňostrojom. Potom nasleduje koncert britskej skupiny Janiroquai. Ale ani tí, čo sa na tento koncert nedostanú, si nemusia zúfať. Opäť sa v podnikoch mesta bude hrať a spievať až do rána.

Pozrite si včerajší Mapping na Urbanovej veži

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu