Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovensko opäť bojuje so snehom: Prechod Rajka uzatvorený až do rána!

Kalamitná situácia v Bratislave Zobraziť galériu (46)
Kalamitná situácia v Bratislave (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Pozor na poľadovicu aj husté sneženie! Meteorológovia na dnes vydali výstrahu pred povodňami v hornej časti povodia Laborca, v hornej časti povodia Ondavy a v povodí Olšavy, kde výrazne stúpli hladiny. Okrem toho spôsobuje na Slovensku problémy aj husté sneženie, pre ktoré v hlavnom meste mešká doprava MHD niekoľko desiatok minút. Na horskom priechode Šturec dokonca na cestu padajú lavíny.

18:45 Ani vo večerných hodinách sa nepodarilo odstrániť všetky komplikácie na cestách hlavného mesta, ktoré vznikli pre husté sneženie počas dňa. Naopak, asi o 18.45 h došlo k ďalšiemu výpadku spojov mestskej hromadnej dopravy v Bratislave. Po tom, ako sa jednej z električiek utrhlo "zmetadlo", až do 19.20 h úplne vypadla električková doprava do mestských častí Karlová Ves a Dúbravka.

18:05 Podľa informácií bratislavského PZ, ktoré poskytla Maďarská republika, zostane vzhľadom na nepriaznivý vývoj poveternostných podmienok hraničný priechod Čunovo-Rajka pre nákladnú dopravu nad 7,5 tony uzatvorený približne do 08.00 hod zajtrajšieho dňa.

17:45 Na budapeštianskom Letisku Ferenca Liszta pristáli dnes lietadlá ôsmich spoločností, ktoré pôvodne smerovali do Viedne či Bratislavy.Na letisku v maďarskej metropole snežilo popoludní iba krátko a väčšina snehu sa ihneď roztopila.

17:20 Situácia na hraničnom priechode Čunovo sa poobede skomplikovala. Maďarská strana totiž nepustila kamióny na svoje územie ani po 16.00 h. Niektoré z nich sa presunuli z pomalšieho pruhu aj na ľavú stranu vozovky. Zaseknuté medzi kamiónmi tak ostali aj osobné vozidlá, v ktorých sú napríklad aj rodiny s deťmi. Nie je vylúčené, že sa situácia nezlepší ani do nasledujúceho rána.

16:05 Na diaľnici D1 za Sencom v smere do hlavného mesta dokumentujú dopravnú nehodu, na Bilíkovej ulici v Bratislave sa skrížil autobus. Podľa dopravného servisu rádia Expres je cesta medzi Devínskou Novou Vsou a Lamačom kvôli odstaveným kamiónom veľmi ťažko prejazdná.

 

Slovensko opäť bojuje so
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

 

15:55 Podľa portálu zjazdnost.sk sú všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhý až mokrý, okrem diaľničných úsekov D2 Bratislava - Lozorno, D1 Bratislava - Senec a úsekov v bezprostrednej blízkosti Bratislavy, kde je pokrytý čerstvým až kašovitým snehom do 2 - 3 cm.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý alebo pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného, miestami zľadovateného snehu do 3 cm, na vyššie položených cestách, najmä nižších kategórií, miestami až 5 - 10 cm.

15:36 Čo sa týka bratislavskej mestskej hromadnej dopravy, je situácia už lepšia. Trolejbusy začali opäť premávať, ľudia sa tak nemusia obávať, že sa nedostanú z práce domov.

15:34 V hlavnom meste sa dnes vykoľajila ďalšia električka. Stalo sa to na Astronomickej ulici, kde z dráhy zišla električka č. 8. "Odklon bude v smere na Železničnú stanicu Nové mesto. Zabezpečená je náhradná autobusová doprava," informovala Denisa Krivosudská z oddelenia marketingu a komunikácie Dopravného podniku Bratislava. Pri nehode sa nikto nezranil. Dnes popoludní sa v Bratislave vykoľajila aj električka č. 6 na Štúrovej ulici. Premávka električiek zo Štúrovej a Jesenského ulice bola zablokovaná, úsek je už sprejazdnený.

Vykoľajená električka na Štúrovej ulici
Zobraziť galériu (46)
Vykoľajená električka na Štúrovej ulici  (Zdroj: TASR)

15:30 Pri preprave linkami bratislavských prímestských autobusov je naďalej potrebné rátať s výraznejším zdržaním. Podľa informácií prepravnej spoločnosti Slovak Lines sa aktuálne meškanie pohybuje okolo 30 minút. Podľa hovorkyne spoločnosti Evy Vozárovej sa to týka prímestských liniek vo všetkých smeroch. Predpokladá sa, že situácia sa bude zhoršovať. "Aj vzhľadom na vytrvalé sneženie očakávame, že s nástupom popoludňajšej špičky okolo 16.00 h budú meškania výraznejšie," uviedla Vozárová.

15:10 Hraničný priechod Čunovo na diaľnici D2 v smere do Maďarska bol uzavretý pre nákladnú dopravu. Stalo sa tak z dôvodu pretrvávajúceho hustého sneženia na základe rozhodnutia maďarskej strany. "Podľa informácií z maďarskej strany je predpoklad spustenia nákladnej dopravy cez hraničný priechod o 16.00 h. Na územie Maďarska budú môcť vstúpiť iba nákladné vozidlá s reťazami," uviedol hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcel Jánošík.

Slovensko opäť bojuje so
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Po uzavretí hraničného priechodu sa na diaľnici D2 vytvorila desať kilometrov dlhá kolóna kamiónov, ktoré boli odstavené v pomalom jazdnom pruhu. "Policajti odkláňajú kamiónovú dopravu prichádzajúcu po diaľnici D2 z územia Českej republiky na priľahlé odpočívadlá. Podobná situácia je aj na diaľnici D1 v smere Žilina – Bratislava," doplnil hovorca NDS.

14:53 Sneženie má za následok, že medzi obcami Medveďov a Vámosszabadi (Maďarsko) je hraničný priechod pre nákladnú dopravu okrem vozidiel prepravujúcich zvieratá a tovar podliehajúci rýchlej skaze aj naďalej uzavretý. Informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Michal Hanus.

"Na ceste I/13 mal zákaz predbežne platiť do 12.00 h, avšak situácia sa nezmenila. Na obidvoch stranách hraničného priechodu stojí už niekoľko desiatok kamiónov," povedal s tým, že autobusom a osobným vozidlám je priechod povolený.

Bratislava nevylúčila vyhlásenie 3. stupňa kalamity

14:41 Podľa informácií čitateľov uzavretý hraničný priechod v Rajke spôsobil niekoľko kilometrové kolóny na diaľnici.

 

Momentálna situácia v hlavnom meste
Zobraziť galériu (46)
Momentálna situácia v hlavnom meste  (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Situácia na cestách v blízkosti hraníc s Maďarskou republikou a na diaľnici D1 je pre snehovú kalamitu kritická. Polícia odporúča vodičom nákladných vozidiel, ktorí nevyhnutne nemusia, aby nejazdili smerom na Bratislavu a Medveďov. Informovala trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

14:25 Hlavné mesto zatiaľ neuvažuje o vyhlásení 3. kalamitného stupňa. "Nemožno to však úplne vylúčiť," uviedla Martina

Halušková z referátu mediálnej komunikácie magistrátu. Dodala, že pokiaľ by k vyhláseniu 3. kalamitného stupňa prišlo, niektoré komunikácie a úseky by boli pre autá úplne uzatvorené.

Slovensko opäť bojuje so
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Popoludní prestali dočasne jazdiť po meste vozidlá OLO odvážajúce odpad," doplnila Halušková. "Pre zlú zjazdnosť ciest a nával snehu sa vozidlá nedostávali ku kontajnerom s odpadom."

Snehová kalamita
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

14:22 Premávka električiek zo Štúrovej a Jesenského ulice v Bratislave je zablokovaná, na Štúrovej ulici sa vykoľajila električka č. 6, nikto sa pri nehode nezranil. Ako uviedla Denisa Krivosudská z oddelenia marketingu a komunikácie Dopravného podniku Bratislava, zabezpečená je náhradná autobusová doprava. Električky sú odklonené cez Námestie SNP a Kamenné námestie. Na sprejazdnení úseku sa pracuje. "O opätovnom spustení premávky električiek budeme cestujúcich informovať," dodala Krivosudská.

 

Vykoľajená električka. Foto: fb.com/bombavkufri
Zobraziť galériu (46)
Vykoľajená električka. Foto: fb.com/bombavkufri  (Zdroj: fb.com/bombavkufri)

Slovensko opäť bojuje so
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: TASR)

Sneženie v Bratislavskom kraji sa dnes podpísalo pod viaceré dopravné nehody a škodové udalosti. Ako uviedol bratislavský policajný hovorca František Peczár, od 6:00 do 12:00 zaznamenali na území kraja 18 škodových udalostí a tri dopravné nehody. Z toho v hlavnom meste sa stalo 15 škodových udalostí a tri nehody.

13:54 Trolejbusy na bratislavských Kramároch stále nejazdia, momentálne MHD stojí aj na Palisádach, kde sa na Mudroňovej ulici skrížil trolejbus. Podľa cestovného poriadku jazdia v Bratislave momentálne iba električky. Meškanie trojbusov a autobusov sa odhaduje približne na 55 minút.

 

Slovensko opäť bojuje so
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Podľa Zoltána Havera z dispečingu Dopravného podniku Bratislava sa k policajnej akadémii v Devínskej Novej Vsi v tomto čase pre neprejazdnosť cesty nedostane ani linka č. 23. Za veľmi problémové miesta Haver označil aj Agátovú ulicu v Dúbravke a Klanec v Lamači. "Raz ideme, raz nejdeme, niekedy stojíme aj hodinu," opísal situáciu v týchto lokalitách Haver. Nájazdy na mosty cez Dunaj sú naopak podľa jeho informácií bez problémov.

 

Snehová kalamita
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

 

Snehová kalamita
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

13:45 Ako nás informoval hovorca záchranárov Boris Chmel, zvýšený počet výjazdov v súvislosti so snežením zatiaľ nezaznamenali. V dopoludňajších hodinách došlo len k ľahším nehodám, v Bratislavskom a Košickom kraji zaznamenali len po dva úrazy na ľade.

13:20 Polícia v Bratislave upozorňuje vodičov nákladných vozidiel na uzatvorený hraničný priechod Čunovo-Rajka. Vzhľadom na to, že vozidlá cez tento priechod na územie Maďarska neprejdú a sú zastavované už pred ním, zapĺňajú sa parkoviská v smere do Maďarska. Pre TASR to uviedla bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrášková. "Polícia žiada vodičov nákladných vozidiel, ktorí smerujú do Maďarska cez hlavné mesto, aby zostali stáť na najbližšom možnom parkovisku a v ceste pokračovali, až keď bude možné prejsť cez hranice," zdôraznila.

Parkovisko pri čerpacej stanici na diaľnici D2 je podľa nej takmer plné. V dôsledku toho sa tvoria kolóny, ktoré bránia vozidlám v prejazde do Rakúska na zjazdovej vetve D4.

V Bratislave bude snežiť až do večera

13:10 Podľa slov meteorológa zo Slovenského hydrometeorologického ústavu Norberta Polčáka: „Na juhozápade Slovenska bude dnes intenzívne snežiť až do večera. V priebehu noci sneženie postupne ustane. Zajtra sa situácia upokojí a sneženie na juhozápade už neočakávame. Inde na Slovensku sa sneženie vyskytne len ojedinele a slabé. Intenzívne sneženie k nám dnes priniesol okraj frontálneho rozhrania zasahujúceho z Maďarska a Rakúska.“

Zablokovaný hradný vrch pri parlamente

Slovensko opäť bojuje so
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

13:05 Počasie na juhozápadnom Slovensku nespôsobuje problémy s výraznejším meškaním vlakov. Ak vlaky nedodržia plánovaný príchod, ide len o minútové meškania. "Nemáme hlásené žiadne veľké problémy, v okolí Bratislavy meškajú vlaky maximálne päť minút," skonštatovala pre TASR hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Slavomíra Šubrtová.

12:55 Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem diaľničných úsekov D2 Bratislava - Lozorno, D1 Bratislava - Senec a úsekov v bezprostrednej blízkosti Bratislavy, kde je pokrytý čerstvým až kašovitým snehom do 2 - 3 cm.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu do 5 cm, okrem priechodov Homôlka, Javorník, Makov, Čertovica, Pusté Pole, Príslop, Klenov, Branisko, Ďurďošík, Dargov, Biela Hora, Havran, Vyšehrad, Šturec, Soroška, Fačkov, Látky-Prašivá, Dobšina, Šútovce ktorých povrch vozoviek je mokrý.

Most na hraničnom priechode Medveďov je pre nákladnú dopravu s výnimkou rýchlo sa kaziaceho tovaru uzavretý. Na ceste I/14 na horskom priechode Šturec padajú snehové lavíny. Na ceste medzi obcami Pusté Pole - Ľubotín a Bajerovce - Krásna lúka sa tvoria snehové jazyky vplyvom vetra. Silné sneženie obmedzujúce dohľadnosť na 100 m je v okolí Lozorna, Bratislavy a Zálužia pri Nitre. Pre vozidlá nad 10 m je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom a horské priechody Skýcov a Herlianske Sedlo.

Slovensko opäť bojuje so
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: TASR)

Slovensko opäť bojuje so
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: TASR)

Letisko vo Viedni neprijíma, v Bratislave minimálne meškanie

12:32 Husté sneženie dnes výrazne ovplyvnilo prevádzku medzinárodného letiska Viedeň-Schwechat. Momentálne z bezpečnostných dôvodov neprijíma žiadne lietadlá, uviedol hovorca letiska pre agentúru APA. Hovorca aerolínií AUA potvrdil, že prichádzajúce lety boli presmerované do Grazu a Linzu. Zatiaľ nie je známe, ako dlho bude obmedzenie v platnosti.

Vo Schwechate sú však problémy aj s odletmi, z ktorých väčšina nabrala niekoľkohodinové meškanie a ďalšie zrušili. Prevádzkovateľ letiska a spoločnosť AUA odporučil cestujúcim, aby sa pred cestou informovali o svojom lete buď na ich webových stránkach, alebo telefonicky.

12:20 Bratislavské letisko vybavilo od polnoci do 10:45 spolu 15 letov, všetky lety sú vybavované s minimálnym meškaním na prílete aj odlete. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa bratislavského letiska Dana Madunická, chvíľu pred 12:00 boli do Bratislavy odklonené štyri lety z viedenského letiska. Letisko je teda podľa nej v takomto prípade pripravené prijať aj lety z okolitých letísk. Letiskové zložky zabezpečujú nielen nepretržitú údržbu dráh, ale aj odmrazovanie lietadiel. "Letisko vybavilo okrem cargo letov, všeobecných letov, pravidelných a charterových letov aj odlet hokejistov HC Slovan Bratislava do Chanty-Mansijska," uviedla hovorkyňa.

Zasnežená terasa v Petržalke a sype ďalej...

Slovensko opäť bojuje so
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Do Bratislavy necestujte, kalamita zasiahla aj susedné krajiny

11:50 Všetky cesty v Bratislavskom kraji sú napriek hustému sneženiu zjazdné, problematický terén je len na Pezinskej Babe. Cestári budú v teréne celý deň, ak si to situácia vyžiada. V okrese Senec je na cestách päť posýpačov, v okrese Pezinok päť posýpacích vozidiel a jeden traktor a v okrese Malacky sú v teréne tri posýpače a dva traktory.

"Od začiatku zimnej údržby bol vykonaný posyp na cestách II. a III. triedy v dĺžke viac ako 20.000 km, minulo sa naň vyše 1200 ton posypovej soli a vyše 1100 ton drviny," uviedla Miroslava Rácová z Úradu BSK.

11:48 Najmä na juhu a východe Rakúska napadlo v noci nadnes desať až 30 centimetrov nového snehu. V priebehu dňa má miestami pripadnúť ďalších 30 centimetrov a k sneženiu sa pridá vietor, varoval meteorologický úrad ZAMG.

Sneženie spôsobilo dnes veľké problémy v doprave najmä v Dolnom Rakúsku, uviedla agentúra APA. Na všetkých príjazdových cestách do Viedne sa po 07.00 h začali tvoriť zápchy, keďže vodiči išli pomalšie a na viacerých miestach sa skrížili nákladné autá a kamióny. Veľké meškania nabrala hromadná doprava s výnimkou metra. V štvrti Hietzing sa vykoľajila električka, no nehoda sa zaobišla bez zranených.

11:44 Husté sneženie spôsobilo dnes problémy predovšetkým v južných, západných a stredných Čechách. Najhoršia situácia je na juhozápade Čiech, informoval Český rozhlas.

Okrem nového snehu skomplikovala situáciu na cestách v niektorých oblastiach i poľadovica. Dlhé kolóny sa vytvorili na takzvanom Votickom kopci v okrese Benešov, kde uviazlo niekoľko kamiónov a vodiči si tam museli nasadzovať snehové reťaze. Podobné problémy hlásia aj z okresov Plzeň a Tachov.

Na kilometri 112,5 diaľnice D5 v smere na Rozvadov havaroval kamión, ktorý prerazil zvodidlá a zablokoval jeden jazdný pruh. Na tom istom mieste došlo k havárii aj v opačnom smere, kde boli po zrážke nákladného a osobného auta čiastočne zablokované oba pruhy.

11:40 Hlavné mesto Bratislava vyhlásilo o 09.00 h 2. kalamitný stupeň. Zároveň vyzýva ľudí, aby do Bratislavy necestovali autom. O bezplatnej MHD pre dnešok Bratislava neuvažuje.

"V teréne je momentálne všetkých 54 mechanizmov a 83 pracovníkov zimnej údržby," informovala TASR Martina Halušková z referátu mediálnej komunikácie bratislavského magistrátu. "Vozidlá i ľudia sú permanentne v teréne, výnimkou je dotankovanie pohonných hmôt alebo doplnenie zásob soli," dodala.

Snehová kalamita v Bratislave
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Takto vyzerá situácia na diaľnici na Žilinu

Slovensko opäť bojuje so
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Facebook)

11:35 Situácia so zjazdnosťou ciest v Bratislave sa zhoršuje. Podľa informácií dispečingu Dopravného podniku Bratislava (DPB) najväčšie problémy sú na Kramároch, kam momentálne nepremávajú trolejbusy. Dôvodom sú zasnežené a nezjazdné komunikácie, ktoré týmto vozidlám nedovoľujú vyjsť až k Národnému ústavu srdcových a cievnych chorôb.

Na ostatných trasách linky MHD jazdia, avšak s veľkými problémami. Linky premávajú nepravidelne, doba meškania je 40 až 45 minút.

Snehová kalamita v Bratislave
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Snehová kalamita v Bratislave
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Snehová kalamita v Bratislave
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

11:30 Všetky cesty v okolí Žiaru nad Hronom sú prejazdné. Informovala o tom dispečerka Banskobystrickej regionálnej správy ciest, a.s., Žiar nad Hronom Ľubica Práznovská.

"Horské priechody Veľké Pole (okres Žarnovica), Kremnické bane (okres Žiar nad Hronom) a Nová Lehota, úsek medzi Handlovou a Žiarom nad Hronom, ktorý býva problémový, je tiež prejazdný bez obmedzení," doplnila Práznovská.

11:28 Pre husté sneženie majú aj na maďarských cestách problémy predovšetkým kamióny a autobusy. Z tohto dôvodu úrady žiadajú vodičov ťažších strojov, aby sa s návesmi ani nepúšťali na cestu v okolí Veszprému, kde v súčasnosti hasiči vyslobodzujú z bielej masy šesť nákladných automobilov.

Na celom území cestári bojujú so snehom, no nedarí sa udržať vozovku v dostatočne zjazdnom stave ani na diaľničných ťahoch. Na M7 pri Nagykanizsi kamión tak nešťastne zablokoval cestu, že museli odkloniť dopravu na vedľajšie cesty.

Kvôli dopravnému kolapsu sa predlžuje aj čas výjazdu rýchlej pomoci. Zatiaľ čo v skorých ranných hodinách sa k autobusom, ktoré skončili mimo cesty dostali záchranári do 5 minút, teraz na to potrebujú aj 30-40 minút. Autobusoví dispečeri upozorňujú, že kvôli veľkému počtu havarovaných vozidiel nemajú možnosť nahradiť vypadnuté spoje a ľudia čakajú zbytočne. Predpovede meteorológov situáciu neupokojujú, hlásia na území Maďarska okrem silného sneženia aj nárazový vietor.

Slovensko opäť bojuje so
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: MTI, vaol.hu)

Slovensko opäť bojuje so
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: MTI, vaol.hu)

11:15 Nákladná doprava na cestnom hraničnom priechode do Rakúska v Hegyeshalome a na Slovensko v Rajke a Vámosszabadi bola od 08.00 h zastavená.

Podľa spravodajského servera Hvg.hu aj v okolí Veszprému v Bakonských vrchoch uzatvorili pred kamiónovou dopravou niekoľko úsekov; záveje sa tvorili v Rábsko-mošonsko-šopronskej, Vašskej a Zalianskej župe. Vlaky súkromnej železničnej spoločnosti GYSEV meškali kvôli sneženiu v priemere 15-30 minút.

11:11 Na hornej časti povodia Bodrogu, kde sa od začiatku týždňa dvíhali hladiny riek, sa situácia stabilizovala. V noci zo stredy na štvrtok hladiny riek začali klesať. Znížila sa aj hladina Laborca v stanici Koškovce v okrese Humenné, kde ešte v stredu bola nad hranicou I. stupňa ohrozenia. Dnes o 10:00 tam namerali výšku hladiny 123 centimetrov a podľa údajov zverejnených na webovej stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu sa dostala pod hranicu I. stupňa povodňovej aktivity. V Humennom mal Laborec o 9:00 výšku 184 cm, čo je v normále. Rovnako klesajúci stav hladín nahlásili aj na ďalších riekach v povodí Bodrogu, Vydranka mala v Medzilaborciach výšku 139 cm, Udava v Papíne 114 cm, Cirocha v Snine 84 cm, Ulička v Ulíči 82 cm, Ondava v Stropkove 155 cm, Ladomírka vo Svidníku 46 cm a Radomka v Giraltovciach klesla na 71 cm.

11:00 Mestská hromadná doprava jazdí v celom meste, treba však rátať s meškaním, informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Agáta Staneková. Pretrvávajúce husté sneženie spôsobuje problémy v kopcovitých terénoch na Kolibe, Kramároch, Dlhých dieloch, v Lamači, Dúbravke na Agátovej a taktiež na Pražskej ulici a Mudroňovej. Spoje môžu v niektorých lokalitách meškať do 40 minút.

Obmedzená doprava je na autobusovej linke č. 44 na Kramároch, ktorá jazdí len medzi Národným onkologickým ústavom a Jaskovým radom. Cestujúci sa pri meškaní spojov nemusia obávať, že dostanú pokutu, lebo ich cestovný lístok stratil platnosť. "Revízor je vždy povinný uznať lístok, ktorý stratí platnosť pre meškanie spojov, keďže musí vychádzať z dĺžky trvania cesty stanovenej v grafikone," uviedla Staneková.

Snehová kalamita v Bratislave
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

10:55 Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého stupňa ako pre sneženie, tak aj pre poľadovicu. Výstraha pred snežením platí pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj do 19:00. Počas dnešného dňa môže napadnúť päť až 15 centimetrov nového snehu, čo môže byť nebezpečné predovšetkým pre dopravu, ale aj pre chodcov.

Šmýkať sa bude vo všetkých krajoch Slovenska a výstraha platí do 11:00. Poľadovica môže byť taktiež veľmi nebezpečná, preto by si mali vodiči aj chodci, dávať pozor.

10:47 Kolóny sa tvoria aj na diaľničnom obchvate v smere do Petržalky, zdržíte sa aj na vjazdoch na Prístavný most z oboch smerov. Most Sitina v smere do Petržalky priebežne uzavreli. Podľa portálu zjazdnost.sk sú slovenské cesty pokryté vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do 5 až 10 cm, miestami zľadovateného snehu do 1 cm. Podľa maps.google.com je na diaľničnom obchvate medzi vjazdom do Bratislavy z D1 až po Prístavný most výrazné pomalá premávka.

Slovensko opäť bojuje so
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: google)

Snehová kalamita v Bratislave
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Snehová kalamita v Bratislave
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

 

10:30 Situácia v železničnej doprave na juhozápadnom Slovensku je bez problémov. Nie sú hlásené meškania vlakov ani problémy s prejazdnosťou tratí. Podľa hovorkyne Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Slavomíry Šubrtovej nemajú hlásené žiadne problémy a meškania. "Situáciu budeme aj ďalej monitorovať," dodala.

Menšie zdržanie nepresahujúce desať minút priznal pri ranných vlakoch premávajúcich na trati Bratislava - Dunajská Streda - Komárno hovorca regionálneho prepravcu Regio Jet Aleš Ondruj. "Bol to však prípad len niektorých vlakov, v súčasnosti jazdia podľa platného cestovného poriadku."

Bezproblémovú prejazdnosť železničných tratí potvrdila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Eva Pavlíková. "Iba v okrese Trnava je vyhlásený pre zamestnancov ŽSR 1. stupeň zimných opatrení, s meškaním pre prejazdnosť tratí to ale vôbec nesúvisí," dodala Pavlíková.

10:28 Vo Viedni je veľmi podobná situácia ako v Bratislave. Polícia vodičov vyzýva, aby do mesta necestovali autom. V rakúskych horách napadlo za uplynulých 24 hodín asi 20 centimetrov nového snehu. Od dnešného dňa tam preto platí lavínové nebezpečenstvo druhého stupňa, v niektorých častiach stupeň tri z päťbodovej škály.

V uliciach Viedne je tiež 362 posypových áut a vozidiel a strojov s radlicami na odhŕňanie snehu. Rakúsku metropolu trápia od rána kvôli hustému sneženiu problémy s dopravou. Úplne upchatý bol podľa APA v smere na juh hlavnej juhovýchodnej ťah, kde uviazol rad nákladných áut. Ak sa v mieste nestanú ďalšie nehody, musia sa vodiči podľa rakúskeho autoklubu ÖAMTC aj tak pripraviť na približne hodinové meškanie.

V Bratislave vyhlásili druhý kalamitný stupeň

10:19 V hlavnom meste vyhlásili pre neprestávajúce sneženie druhý kalamitný stupeň. Všetky vozidlá a pracovníci zimnej údržby budú preto počas celého dňa v teréne. Doprava v Bratislave je spomalená, problematické sú najmä lokality v kopcovitom teréne ako sú Kramáre či Dlhé diely. Cestujúci mestskej hromadnej dopravy musia rátať s meškaním spojov.

Aktuálna situácia v hlavnom meste:

Mesto vyzýva vodičov, aby boli na cestách opatrní a ak nemusia, necestovali dnes autami. Pracovníci zimnej údržby totiž nestíhajú odpratávať sneh z parkovacích miest, preto je problém v meste zaparkovať. Cestári museli v Bratislave vyjsť počas dnešnej noci do ulíc dvakrát. Celomestský posyp začali o druhej ráno, ďalší bol potrebný o piatej. Vietor totiž na odhrnuté cesty opäť nafúkal sneh, posypová soľ na nich nedržala. Najviac problémové boli mestské časti Karlova Ves, Dúbravka a bratislavská Koliba. Cestári sa sústreďujú najmä na hlavné cestné ťahy, ktoré sú mokré s kašovitou vrstvou snehu. Odpratávajú prioritne chodníky pri nemocniciach a školách. Samospráva oslovila Dopravný podnik Bratislava, aby cestujúcim neukladal pokuty, ak im cestovný lístok stratí platnosť pre meškanie spojov.

10:11 Podľa rádia Expres sa kolóny tvoria na D2 pri Stupave smerom do Bratislavy, kde sa zdržíte asi 40 minút a za Dunajskou Lužnou tiež v smere do Bratislavy si počkáte asi 90 minút. Cesty sú neupravené na diaľnici D2 za Bratislavou - Jarovcami v smere do Maďarska.

Dopravné obmedzenia a radary
Zobraziť galériu (46)
Dopravné obmedzenia a radary  (Zdroj: google)

 

10:02 Prevádzka na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave je bez výraznejších komplikácií aj napriek výdatnej snehovej nádielke. Vzhľadom na počasie je však možné, že niektoré pravidelné linky budú meškať. S 30-minútovým meškaním odletela po 09.00 h pravidelná linka do Košíc, pravidelná linka z Londýna-Stansted s plánovaným príletom 09.25 h bude mať podľa priebežne aktualizovaných údajov na internetovej stránke letiska 25-minútové meškanie.

10:01 Linky regionálnej autobusovej dopravy v Bratislavskom kraji majú výrazné meškanie. S najväčším oneskorením prichádzajú do Bratislavy autobusy zo smeru Senec a Šamorín. "Pri týchto linkách je zdržanie až 60 minút," informovala hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová. "Lepšia situácia je zo smeru Záhorie, kde autobusy meškajú približne 30 minút."

9:59 Všetky bratislavské cesty sú prejazdné, no nachádza sa na nich kašovitá vrstva snehu. Ako informovala bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrášková, vodiči však musia na cestách v Bratislavskom kraji zvýšiť opatrnosť. Maďarská polícia upozorňuje vodičov nákladných áut nad 7,5 tony, že pre počasie je až do odvolania uzavretý hraničný priechod Čunovo - Rajka, pričom obmedzenie platí pre oba smery. Diaľničná polícia bude na našom území usmerňovať vodičov nákladných áut, aby zabránila v blízkosti hraníc nevytváraniu zápchy.

9:55 Vo všetkých pohoriach na Slovensku naďalej trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t. j. 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Ráno bolo na horách väčšinou zamračené, miestami s hmlou alebo jasno. Teplota vzduchu sa ráno pohybovala v rozpätí od -12° C do -4° C. Fúkal mierny až dosť čerstvý vietor severných smerov s rýchlosťou do 30 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do niekoľkých centimetrov nového prachového snehu.

V Čechách pre nehodu uzavreli diaľnicu D5

9:45 Husté sneženie a námraza komplikuje dopravu aj v susedných Čechách, najmä v Plzenskom a Juhočeskom kraji. Na 112. kilometri v smere do Prahy uzavreli diaľnicu D5 pre haváriu kamióna, ktorý preboril zvodidlá a vyvalil ich do protismeru. Tam do nich vrazil ďalší kamión aj osobné auto. Dve osoby boli zranené, povedal policajt z diaľničného oddelenia Ostrov. Nehoda sa stala v blízkosti zjazdu na Kladruby. Na diaľnici D5 od rána sneží, vozovka je klzká, ale zjazdná.

Podľa tamojších meteorológov by malo v týchto regiónoch snežiť celý deň. Napadnúť by malo až 10 centimetrov nového snehu. Najvyššie denné teploty -5 až -2 stupne, na Šumave až - 6 stupňov. Na cestách majú problémy najmä kamióny, ráno blokovali cestu v Domalžiciach a v Rokycanoch. Na vozovkách je miestami ujazdená vrstva snehu, vodiči tam musia jazdiť s maximálnou opatrnosťou.

9:30 Všetky cesty v Žilinskom kraji sú zjazdné. Cesty I. a II. triedy sú mokré, na cestách III. triedy je vrstva snehu do dvoch až troch centimetrov. Poľadovica sa netvorí. Všetky cesty cez horské priechody v kraji sú mokré a zjazdné bez obmedzení pre nákladnú dopravu. Ako agentúru SITA informoval centrálny dispečing žilinskej krajskej správy ciest, žiadne problémy nie sú hlásené ani v regióne Turca, kde sú horské priechody Šturec a Kremnické bane.

9:18 Na celom území Slovenska bude dnes zväčša oblačno až zamračené. Na západe miestami občasné sneženie. Najvyššia denná teplota  -2 až 3, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši okolo -4 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -7 st. Fúkať bude prevažne severný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), na juhu stredného Slovenska slabý premenlivý vietor.

 

SHMÚ varuje pred poľadovicou a snežením
Zobraziť galériu (46)
SHMÚ varuje pred poľadovicou a snežením  (Zdroj: shmú,zjazdnost)

 

Diaľnice a rýchlostné cesty sú zjazdné

7:37 Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem diaľnice D2 a D1 v okolí Bratislavy, kde je pokrytý čerstvým snehom do 3 cm. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý alebo pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do 5-10 cm, miestami zľadovateného snehu do 1 cm.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu do 5 cm, okrem priechodov Homôlka, Javorník, Makov, Čertovica, Pusté Pole, Príslop, Klenov, Branisko, Pezinská Baba, Ďurďošík, Dargov, Biela Hora, Havran, Vyšehrad, Soroška, Fačkov, Dobšina, Šútovce, ktorých povrch vozoviek je mokrý.

 

Cesty sú takmer na celom území mokré, v okolí Bratislavy zasnežené
Zobraziť galériu (46)
Cesty sú takmer na celom území mokré, v okolí Bratislavy zasnežené  (Zdroj: shmú,zjazdnost)

 

Na ceste I/64 na horskom priechode Šturec padajú snehové lavíny. Na ceste medzi obcami Pusté Pole - Ľubotín a Bajerovce - Krásna lúka sa tvoria snehové jazyky vplyvom vetra. Hmla s dohľadnosťou do 100 m je v okolí Stakčína, silné sneženie obmedzujúce dohľadnosť na 100 m je v okolí Lozorna, Závodu, Čataja a Bratislavy. Pre vozidlá nad 10 m je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom a horské priechody Skýcov a Herlianske Sedlo.

Bratislavská MHD mešká takmer hodinu

8:22 Na všetkých vjazdoch do Bratislavy treba dnes ráno rátať so zdržaním, informuje centrum dopravných informácií Stella Centrum. Okrem rannej dopravnej špičky situáciu na cestách komplikuje sneženie.
Cestujúci mestskej hromadnej dopravy v hlavnom meste by mali pri niektorých spojoch počítať so zdržaním do 40-50 minút.

Problematické sú podľa hovorkyne Dopravného podniku Bratislava Agáty Stanekovej bratislavské Dlhé diely, kde sú cesty pre MHD nezjazdné. Obmedzená je doprava autobusovej linky č. 44 na Kramáre, ktorá nejazdí po celej trase.

Cestári museli v hlavnom meste vyjsť počas dnešnej noci do ulíc dvakrát. Celomestský posyp začali o druhej ráno, ďalší bol potrebný o piatej. Vietor totiž na odhrnuté cesty opäť nafúkal sneh, posypová soľ na nich nedržala. Najviac problémové boli mestské časti Karlova Ves, Dúbravka a bratislavská Koliba. Ako informoval bratislavský hovorca Ľubomír Andrassy, v teréne je v súčasnosti 53 mechanizmov zimnej údržby, jedno vozidlo má technickú poruchu. Podľa predpovedí by malo snežiť aj počas dňa, a preto mesto zvažuje vyhlásiť druhý kalamitný stupeň, čo znamená, že celý deň budú v teréne vozidlá aj pracovníci zimnej údržby. Andrassy doplnil, že sa momentálne sústreďujú na hlavné cestné ťahy, ktoré sú mokré s kašovitou vrstvou snehu.

Odpratávajú prioritne chodníky pri nemocniciach a školách. Nestíhajú ale odhŕňať sneh na parkovacích miestach. Mesto preto vyzýva ľudí, aby, ak nemusia, necestovali dnes do Bratislavy autami. Samospráva oslovila Dopravný podnik Bratislava, aby cestujúcim neukladal pokuty, ak im cestovný lístok stratí platnosť pre meškanie spojov.

SHMÚ varuje pred povodňami

7:59 Na Olšave a Roňave bol v stredu prvý stupeň povodňovej aktivity. Rieka Olšava pri Bohdanovciach podľa stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu dosahovala 106 cm, pričom v stredu o druhej popoludní kulminovala hladina na úrovni 197 cm. Roňava pri Michaľanoch kulminovala o desiatej večer, keď hladina dosiahla 221 cm, čo bola už úroveň druhého stupňa povodňovej aktivity. Do dnešného rána však klesla na úroveň 168 cm.

Cestári upozorňujú, že na ceste I/64 na horskom priechode Šturec padajú snehové lavíny. Na ceste medzi obcami Pusté Pole - Ľubotín a Bajerovce - Krásna lúka sa tvoria snehové jazyky vplyvom vetra. Hmla s dohľadnosťou do 100 m je v okolí Stakčína, silné sneženie obmedzujúce viditeľnosť je v okolí Lozorna, Závodu, Čataja a Bratislavy.

Cestári zas upozorňujú, že na ceste I/64 na horskom priechode Šturec padajú snehové lavíny. Na ceste medzi obcami Pusté Pole - Ľubotín a Bajerovce - Krásna lúka sa tvoria snehové jazyky vplyvom vetra. Hmla s dohľadnosťou do 100 m je v okolí Stakčína, silné sneženie obmedzujúce viditeľnosť je v okolí Lozorna, Závodu, Čataja a Bratislavy.


Ak ste dnes kvôli hustému sneženiu meškali do práce, školy, alebo k doktorovi, podeľte sa s nami o vaše zážitky a pošlite nám fotografie a videá na tipy@topky.sk a foto@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu