Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Motivácia v Salke: Každý žiak dostane po skončení ZDŠ 666 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SALKA - Obec Salka patrí medzi malé obce Novozámockého okresu so 137 obyvateľmi a má značné problémy so zachovaním základnej deväťročnej školy (ZDŠ) s vyučovacím jazykom maďarským. Povedal to starosta obce Ján Józsa.

Ako uviedol, vedenie školy hľadá rôzne možnosti na jej udržanie. Chce vytvoriť dôstojné podmienky pre deti a zabezpečiť, aby vyučovací proces bol na dostatočnej úrovni. "Obec, kde žije 96 percent obyvateľov maďarskej národnosti, realizuje rôzne ekonomické opatrenia, ale musí sa zaoberať aj zabezpečením vyučovacieho procesu," priblížil starosta s tým, že budova bola postavená v roku 1988 a je veľmi predimenzovaná. "Je to výsledok socialistickej megalománie, objekt by vyhovoval aj mestským školám," konštatoval Józsa. Dodal, že režijné náklady sú príliš vysoké.

"Deti slovenskej národnosti chodia do neďalekého mesta, do Štúrova. Na obecnom zastupiteľstve sme sa zaoberali s myšlienkou otvorenia slovenskej triedy. Podľa našich výpočtov by sme vedeli zostaviť z obecných a okolitých detí jednu triedu s počtom 12 až 15 detí," ozrejmil starosta a pripomenul, že medzi najdôležitejšie úlohy školy a obce patrí zvýšenie počtu žiakov, ktorý stále ukazuje klesajúcu tendenciu.

"Kúpili sme školský autobus, ktorý premáva na náklady obce a preváža deti zo susedných obcí, z Lelej, Bajtavy a Malých Kosíh. Presunuli sme začiatok vyučovania, aby sme stihli všetky deti dopraviť," vysvetlil. Každý žiak, ktorý dokončí ZDŠ v Salke, dostane od obce motivačný príspevok v hodnote 666 eur.

"Týka sa to ročne asi ôsmich až 17 detí, podľa počtu žiakov. Ak sa nám podarí dostať do našej školy minimálne 135 žiakov, škola už nebude stratová, peniaze dostávame totiž od štátu podľa počtu študentov," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu